Patrik Engström gränspolisen. Foto: SVT

Trots besluten – polisen utvisar inte barnfamiljer till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Över 7000 personer, varav 1000 barn, ska utvisas till Afghanistan. Många väljer att inte lämna Sverige frivilligt och polisen har därför svårt att hinna verkställa alla utvisningsbeslut.

– Vi måste prioritera och fokuserar därför på att utvisa vuxna män, säger Patrik Engström på polisen.

I Sverige finns flera hundra barnfamiljer som fått ett slutgiltigt utvisningsbeslut till Afghanistan, men som av rädsla valt att olovligen stanna kvar i Sverige.

Det är gränspolisens uppgift att verkställa utvisningar av personer som inte lämnar landet frivilligt, men i dagsläget tvångsutvisar polisen inga barnfamiljer.

Prioriterar att utvisa vuxna män

Beslutet beror bland annat på att det finns ett avtal mellan Afghanistan, Sverige och EU som slår fast att myndigheterna ska ta hänsyn till särskilt sårbara grupper.

– Det råder inte hel konsensus om vad som är en särskilt sårbar grupp, säger Patrik Engström som är chef för nationella gränspolissektionen och fortsätter:

– Därför har vi valt att inte prioritera arbetet med barnfamiljer till förmån för att prioritera verkställandet av vuxna män.

Gör vissa uppföljningar

Han förklarar prioriteringen med att de vuxna männen ofta hålls i förvar, och att polisen försöker hålla ned tiden för frihetsberövade så mycket som möjligt.

När upphör ert ansvar för de ni utvisar?

– När de är överlämnade till myndigheterna i destinationslandet.

Gör ni några uppföljningar?

– I Afghanistan har vi personal på plats och kan därför göra generella uppföljningar kring hur mottagandet och återintegreringen fungerar.

Hur tas personerna om hand när de anländer till Afghanistan?

– Min bild är att det de blir väl omhändertagna under tiden i Kabul och att det finns ett fungerande ankomststöd, säger Patrik Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.