Löktrav Foto: TT / AP / Al Hoch

Lista: Godsaker från skogen för dig som vill ha mer än kantarell och lingon

Uppdaterad
Publicerad

Ramslök

Ramslök. Foto: Karin Grip

Kirskål

Vilda skott av kirskål kanske är gott att äta till ost och Uer? Foto: Simon Paulin

Tistel

Löktrav

Löktrav Foto: TT / AP / Al Hoch

Nässlor

Brännässlor. Foto: Hasse Holmberg

Almfrön

Ormbunke strutbräken

Ängshavrerot

Lindblad

Källor: Skogsskafferiet, årets ätliga perenn, wikipedia, virtuella floran

Fakta: Giftiga växter

Många växter som är oätliga i Sverige är också ofarliga. Men det finns några växter som du ska undvika. Här är några exempel.

– Liljekonvalj är giftig. Speciellt blommor och blad innehåller ämnen som är irriterande och som kan påverka hjärtat. Allvarliga förgiftningar är dock ovanliga. Liljekonvalj kan ge magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré). I allvarliga fall eventuellt även hjärtrytmrubbningar.

– Tibast är giftig. Speciellt bark och bär innehåller daphnetoxin och mezerein som är starkt irriterande. Tibast ger brännande känsla i mun och svalg samt svullnad, blåsor, salivavsöndring, sväljsvårigheter, kräkningar, magsmärtor och diarré, eventuellt även andra symtom. Växtsaften kan ge kraftig ögonirritation och hudretning.

– Vildpersilja är giftig. Förgiftningar är mycket ovanliga. Smak och lukt anses vara obehaglig, varför förtäring genom olyckshändelse bedöms vara liten. Vildpersilja liknar hundkex, så ett tips är att undvika att äta allt som påminner om hundkex.

Undvik också: odört, sprängört och fingerborgsblomma

Källa: Giftinformationscentralen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.