Boris Johnsons utträdesavtal får skarp kritik av USA:s president. Foto: Aaron Chown, TT

Boris Johnsons utträdesavtal sågas av Trump

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump säger i en intervju att USA inte kommer att kunna teckna handelsavtal med Storbritannien på grund av Boris Johnsons utträdesavtal med EU. Samtidigt varnar Trump britterna för att välja Labours partiledare Jeremy Corbyn till ny premiärminister vid nyvalet den 12 december..

Den amerikanske presidenten Donald Trump intervjuades på telefon på torsdagen för LBC News av ledaren för Brexitpartiet, Nigel Farage.

Trump har tidigare uttryckt sitt stöd för ett brittiskt EU-utträde. Så sent som i augusti lovade han Storbritannien ett omfattande handelsavtal med USA. Avtalet skulle enligt Trump bli det största någonsin.

Kritisk till avtal

Men i intervjun med Farage var Trump kritisk till det utträdesavtal som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson förhandlat fram med EU:

–Vi vill handla med Storbritannien, och de vill handla med oss. Men han tillade:

–Uppriktigt sagt… det här avtalet… du kan inte göra det, du kan inte handla. Vi kan inte teckna ett handelsavtal med Storbritannien.

Trump redogjorde inte för varför han ansåg att Johnsons avtal med EU är dåligt. En talesperson för den brittiske premiärministern kommenterade Trumps uttalande:

–Vi kan teckna handelsavtal världen över som gynnar samtliga delar av Storbritannien.

”Kommer leda er i fördärvet”

President Trump varnade också britterna för att välja Labourledaren Jeremy Corbyn till ny premiärminister vid nyvalet den 12 december.

–Corbyn skulle vara mycket dålig för Storbritannien, sa Trump, och tillade:

–Han skulle leda er i fördärvet, men ert land har enorma förutsättningar.

Labourledaren Corbyn kommenterade på Twitter:

”Trump försöker påverka det brittiska valet och få sin vän Boris Johnson vald”.

Vid det brittiska nyvalet hoppas premiärminister Boris Johnson få majoritet i parlamentet för sitt utträdesavtal, medan oppositionsledaren Jeremy Corbyn utlovar en ny folkomröstning om brexit om han blir premiärminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.