Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christopher Krebs/Donald Trump Foto: Carolyn Kaster/AP/Chris Kleponis/EPA/

Trump sparkar myndighetschef som tillbakavisat påståenden om valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har sparkat Christopher Krebs, chef vid Department of homeland security. Det meddelar presidenten själv på Twitter. Anledningen är att Krebs förra veckan tillbakavisade Trumps ogrundade påståenden om systematiskt fusk.

”Det säkraste valet i USA:s historia”. Så beskrev IT-säkerhetschefen Christopher Krebs det presidentvalet 2020 i en intervju med Reuters efter president Trumps anklagelser om att det förekommit omfattande fusk i flera av de viktigaste vågmästarstaterna.

Krebs, som utsågs till chef för cybersäkerhetsenheten på Department of Homeland Security av Trump 2018, arbetade med valet. Enligt uppgifter i New York Times har anställda på myndigheten efter känt en oro för att bli av med sina jobb i takt med att tonläget kring det påstådda valfusket skruvats upp. Och nu står det alltså klart att Krebs får gå.

”Chris Krebs uttalande nyligen om säkerheten i valet 2020 var högst felaktigt, eftersom det förekom betydande oegentligheter och bedrägerier”, skriver Trump i en tweet, och fortsätter sedan i ytterligare en:

”Därför har Chris Krebs blivit avskedad med omedelbar verkan”.

Varken Trump eller hans kampanj har ännu kunnat presentera några konkreta bevis för att någon form av organiserat fusk skulle ha förekommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer