En av amerikanska marinkårens UH-1Y Venom helikoptrar lyfter från örlogsfaryget USS Boxer när det befinner sig i Hormuzsundet den 18 juli 2019 då den iranska drönaren skjuts ned. Foto: USA:s marinkår/ Dalton Swanbeck

Trump: USA har oskadliggjort iransk drönare nära amerikanskt örlogsfartyg i Persiska viken

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har meddelat att den amerikanska marinen har skjutit ned en iransk drönare i Hormuzsundet genom att störa ut den elektroniskt. Samtidigt dementerar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif att det ska ha hänt.

Det amerikanska örlogsfartyget USS Boxer ska ha oskadliggjort drönaren när den ska ha befunnit sig drygt 900 meter från örlogsfartyget, meddelar Trump.

– Drönaren förstördes omedelbart. Det här är den senaste av många provokativa och fientliga åtgärder av Iran mot fartyg som befinner på internationellt vatten, sa Trump på torsdagen.

Enligt Fox News använde USA:s marin ett nytt system för elektronisk krigföring som togs i bruk i januari i år.

”Försvarsåtgärd”

Trump säger att åtgärden gjordes som försvar eftersom drönaren ignorerade flera uppmaningar att avlägsna sig. Det är dock oklart hur det gick till. Trump uppmanar även andra länder att fördöma Irans agerande mot fartyg i den strategiskt viktiga Persiska viken. 

I juni sköt Iran ned en amerikansk drönare med en robot. Iran påstod att drönaren var i iranskt luftrum, medan USA uppgav att den befann sig i internationellt luftrum.

Trump övervägde vedergällning, men blåste av anfallet mot Iran i sista minuten, rapporterar AP.

Iran dementerar

Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, säger i samband med ett möte med FN:s generalsekreterare António Guterres att han inte känner till händelsen, enligt Reuters.

– Vi har ingen information om att vi förlorat en drönare i dag.

2 000 marinkårssoldater

Fox News försvarskorrespondent Lucas Tomlinson uppger att det är 2 000 marinkårssoldater och dussintals helikoptrar ombord på USS Boxer. Fartyget skickades till Persiska viken och Hormuzsundet några timmar efter att Iran uppgav att de i söndags beslagtagit en oljetanker med en utländsk besättning på 12 personer.

USA har anklagat Iran för en serie av attacker mot fartyg i närheten av Hormuzsundet sedan mitten av maj. Iran tillbakavisar anklagelserna.

Förra veckan förhindrade brittiska örlogsfartyg tre iranska patrullbåtar från att stoppa ett brittiskt handelsfartyg när det skulle passera in i Hormuzsundet.

Spänningarna mellan Iran och USA har ökat kraftigt sedan Trump beslutade att lämna det internationella kärnenergiavtalet med Iran i fjol och därefter införde sanktioner mot landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.