Iran har beslagtagit oljetanker – anklagas för smuggling

Uppdaterad
Publicerad
Det iranska revolutionsgardet har beslagtagit en oljetanker som anklagas för att smuggla olja, uppger Iransk statlig tv. Beskedet kommer fyra dagar efter att en oljetanker baserad i Förenade Arabemiraten försvann från radarn när den befann sig på internationellt vatten utanför Iran.

Den Panama-flaggade oljetankern MT Riah, med bas i Förenade Arabemiraten, sluta sända ut en signal under söndagen när den befann sig utanför ön Qeshm i Hormuzsundet vid Irans sydkust, enligt data från sajten Maritime Traffic.

Iransk statlig tv har inte specificerat vilket fartyg man nu beslagtagit men säger att det skedde under söndagen. Den statliga tv-kanalen uppger att fartyget har 12 utländska besättningsmän och anklagas för att smuggla omkring en miljon liter bränsle till utländska kunder.

Ökade spänningar

Spänningarna i Omanbukten har ökat under de senaste månaderna. I maj utsattes flera fartyg för någon form av sabotage utanför Förenade arabemiratens kust. Amerikansk militär pekade ut Iran för att vara skyldiga till att ha sprängt upp hål i fartygens skrov.

En månad senare utsattes ytterligare två fartyg, bland dem det norska tankfartyget Front Altair, för någon form av attentat. Återigen anklagade USA Iran för att ligga bakom händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer