Fartyget A. Michel är en av fyra fartyg som saboterats utanför kusten till Förenade arabemiraten vid Fujairah.

USA misstänker: Iran bakom sabotage mot oljetankrar

Uppdaterad
Publicerad

Flera fartyg utsattes i mitten av maj för någon form av sabotage utanför Förenade arabemiratens kust. Två av dem var saudiarabiska oljetankrar, enligt Riyad, som fördömer attacken. Experter inom USA:s militär misstänker att Iran har sprängt upp hål i fartygens skrov.

Omständigheterna kring skadegörelsen är fortfarande oklara, men Saudiarabien har beskrivit sabotaget som en attack.

Ingen skadades i samband med händelsen, som inte heller ledde till några oljeutsläpp. Den misstänkta attacken, som inträffade vid Hormuzsundet utanför emiratet Fujairah, ska däremot ha orsakat stora skador på fartygen.

Norskregistrerat fartyg

Ett av de skadade fartygen är norskregistrerat, enligt Singaporebaserade bolaget Thome, som säljer tjänster till sjöfartssektorn.

”Befälhavaren på MT Andrea Victory har rapporterat att besättningen är oskadd men att det finns ett hål i akter barlasttank. Fartyget riskerar inte att sjunka”, skriver företaget i ett uttalande.

Förenade arabemiraten har uppgett att ytterligare två fartyg utsatts för sabotage, men det är inte känt vilket land de tillhör.

Gulfstaternas samarbetsorgan, GCC, varnar i en kommuniké för att attackerna ”kommer att spä på spänningar och konflikter i regionen”.

Även Saudiarabiens ärkefiende Iran fördömer attackerna. En talesperson för den iranske utrikesministern beskriver dem som oroande och uppmanar till en utredning av sabotaget.

USA:s militär: Uppsprängda hål

USA varnade veckan innan attacken för att amerikanska fartyg i området kunde attackeras av Iran. Hittills har det dock inte framkommit några uppgifter om vem som ligger bakom händelserna. Ingen grupp har tagit på sig sabotaget.

Ett expertteam från USA:s militär som skickats för att undersöka fartygen, efter begäran av Förenade arabemiraten, gör bedömningen att sabotaget förmodligen är utfört eller uppbackat av Iran, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En anonym källa inom militären uppger att varje fartyg har större hål i skrovet nära vattenytan, vilket har uppstått genom detonationer. Hur explosionerna har genomförts, eller vilka bevis experterna har för att påstå att Iran ligger bakom sabotaget, presenteras inte.

Hormuzsundet utgör inloppet till Persiska viken och Fujairah är en viktig knutpunkt för olje- och gastransporter i området. Verksamheten vid hamnen pågår som vanligt, enligt utrikesdepartementet i Förenade arabemiraten, som uppmanar andra länder att förhindra hot mot sjösäkerheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer