Hör vaccinforskaren Ali Mirazimis tankar om att det läkemedel som kallats för Donald Trumps ”cocktail” mot covid-19, snart kan finnas även i Sverige. Foto: Gerald Herbert, AP / Adam Sjölin, SVT

Trumps antikroppscocktail på väg till Sverige

Publicerad

Fyra läkemedel utgör huvudvapnen i den svenska behandlingsarsenalen mot pågående covid-19. Men ett femte är på gång.

– Det kallas för ”Trumpcocktail”, men på Socialstyrelsen använder vi inte det namnet, säger enhetschef Marie State.

Smeknamnet kommer från USA:s förra president Donald Trump, som efter att ha blivit smittad med covid-19 behandlades med preparatet som är en ”cocktail” – en blandning av två antikroppar. Just nu pågår parallella samtal med den schweiziska läkemedelsjätten Roche som är tillverkare.

– Det pågår en EU-upphandling där det skrivs ramavtal. Socialstyrelsen har också dialog redan nu med den svenska delen av företaget och kommer så småningom bjuda in Roche i syfte att träffa en lokal överenskommelse i linje med EU-avtalet. Så fort det är klart hoppas vi på en leverans, säger Marie State, chef över Socialstyrelsens läkemedelskansli.

Dock är det högst oklart när läkemedlet kan komma till Sverige.

– Företagen har inte kunnat specificera när det är möjligt att få leveranser, säger Maria State.

Frågan är hur stor nytta preparatet kan göra i svensk covidvård. Ali Mirazimi, vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet menar att den kan lindra sjukdomen för de som annars riskerar att bli svårast sjuka.

– Den här medicinen kan göra så att folk inte kommer till intensiven, säger Ali Mirazimi.

*Hör mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.