TV-huset i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Trumps expert om valsäkerhet intervjuas i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Agenda 20 september tar upp risken för att det amerikanska presidentvalet blir omtvistat, ett ämne som diskuteras mycket i USA just nu. Skälet är att president Trump upprepade gånger sagt att det förväntade rekordstora antalet poströster kommer att leda till massivt valfusk och att han vägrar att på förhand säga att han tänker respektera utgången av valet.

I Agenda intervjuar vi två experter som har motsatt syn på risken för valfusk och politiskt inblandning. 

Den första är Jeffrey Davis, professor i statsvetenskap vid Universitet i Maryland och Baltimore County, UMBC, som i tidskriften The Atlantic varnat för att president Trumps anklagelser om valfusk kan vara ett sätt för honom att kunna ifrågasätta valresultatet. The Atlantic har tagit politisk ställning mot president Trump.

Rapporter: Risken för att valfusk påverkar presidentvalet i USA är liten

I flera rapporter hävdar forskare att risken för att valfusk påverkar presidentval i USA är mycket liten, till exempel en av Brennan Center for Justice, ett oberoende juridiskt institut i New York. Davis menar att det ett skäl till motståndet mot poströstning är att republikaner traditionellt gynnas av lågt valdeltagande.

Den andra experten Agenda intervjuar är advokaten Hans von Spakovsky, som är verksam vid den inflytelserika konservativa tankesmedjan Heritage Foundation. President Trump kallade von Spakovsy en ”verklig expert” på valsäkerhet när han 2017 utsåg honom som ledamot i rådgivande kommitté för att skydda valsystemet. Kommittén tillsattes efter att Trump, utan att presentera bevis, hävdat att 3-5 miljoner människor röstade olagligt i presidentvalet. Kommittén las ner 2018 men von Spakovsky intervjuas ofta i konservativ media, där han i år slagit larm om risken för många misstag och mycket fusk om 80 miljoner amerikaner kommer att poströsta på grund av coronapandemin.

von Spakovsky har kritiserats för använda felaktiga och överdrivna uppgifter

Heritage Foundation har en databas där man registrerat mer än tusen domar i USA för valfusk på senare år. 

von Spakovsky har kritiserats för använda felaktiga och överdrivna uppgifter om omfattningen av fusk av bland andra professor Richard L. Hasen vid University of California. Hasen har sagt att ”tack vare att von Spakovsky och några andra kastat bensin på lågorna, har myten om att demokratisk valfusk är vanligt förekommande blivit republikanskt allmängods”. 

Demokratiska politiker krävde att von Spakovsky sparkades från kommittén för valsäkerhet när det framkom att han i ett mail till presidentadministrationen argumenterat för att inga demokrater, ”main-stream” republikaner eller akademiker skulle utnämnas till ledamöter, eftersom de inte tar valfusk på allvar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet