Tryckfrihetsförordningen

Uppdaterad
Publicerad

Tryckfrihetsförordningen är en av Sveriges fyra grundlagar och antogs i sin nuvarande form 1949. Lagen reglerar yttrandefriheten i tryckta skrifter, främst tidningar, tidskrifter, broschyrer och böcker men kan även i vissa fall gälla fotokopior.

Sverige var det första landet i världen som grundlagsfäste tryckfriheten och det var redan 1766. Den avskaffade censuren, förutom för teologiska texter. Den mycket breda tryckfriheten beskars kraftigt år 1774 av den nya tryckfrihetslagen som uppkom till följd av Gusatav III:s statskupp 1772.

Under den gustavianska tiden fram till 1809 inskränktes tryckfriheten stegvis. Men efter1809 års nya regeringsform återställdes tryckfrihetslagen till den som varit 1766 och 1812 antogs den lag som förblev kvar fram till 1949.

Lagen innefattar bland annat:

• offentlighetsprincipen – rätten att ta del av allmänna handlingar

• rätten till att vara anonym ? man behöver inte låta sitt namn eller pseudonym eller signatur stå på texten

• rätten att trycka egna texter ? svenska juridiska personer eller svenska medborgare har rätt att framställa tryckalster

• Ansvarighetsregler ? alla periodiska skrifter måste ha en ansvarig utgivare

(De övriga tre grundlagarna är; regeringsformen (RF) från 1974, successionsordningen (SO) från 1810 och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) från 1991.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.