Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handelsstudenter köar för gratis mat. Foto: SVT

Här köar handelsstudenter för gratis mat

Uppdaterad
Publicerad

De höjda matpriserna gör nu att det är rusning till det nyöppnade solidariska kylskåpet på Handelshögskolan i Göteborg.

– Innan matpriserna gick upp så tänkte man på det för miljön, nu känns det att det är mer för egen räkning, säger Henrik Hanning student på Handelshögskolan.

Klockan är kvart över fyra utanför Handelshögskolan och studenter som har ställt upp som volontärer rusar runt och ställer upp matvaror hastigt på en rad hopfällbara bord. En kvart senare är matutdelningen i full gång.

– Det är smärtsamt att se hur mycket mat som kastas, säger Vivian Ambiado, som är en av volontärerna.

Nyligen öppnades det solidariska kylskåpet på Handelshögskolan. Drygt 100 personer har hjälpt till med att samla in maten från olika butiker. Initiativet är ett samarbete mellan personal, Handelshögskolans studentkår och föreningen Handels Students for Sustainability (HaSS).

Vill öppna universitets dörrar

María José Zapata Campos, docent i företagsekonomi och initiativtagare, uppger att syftet med solidariskt kylskåp är inte bara att dela ut gratis matvaror.

– Det handlar också om att öppna universitets dörrar och lokaler till allmänheten för att stadens invånare ska praktisera hållbarhet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.