Tunga myndigheter nobbar Teams av säkerhetsskäl

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler myndigheter säger nej till arbeta i Microsoft Teams eftersom svenskars personuppgifter kan hamna hos amerikansk underrättelsetjänst. Samtidigt planerar Microsoft att flytta molntjänster till Europa.

– Folk är inloggade som sig själva. Man kan se vem som pratar med vem, man kan se organisationsstrukturer, säger Krister Dackland, IT-chef på Arbetsförmedlingen om programmet.

Teams är ett videoverktyg som blivit en del av många svenskar pandemivardag. Men applikationen lagrar personuppgifter om användarna på servrar i USA. 

– Och redan där så ser ju vi att det inte är lagligt att göra det så som Teams ser ut idag, säger Daniel Melin, strateg på Skatteverket.

Efter en uppmärksammad dom i EU för ett år sen, den så kallade Schrems II-domen, fann EU-domstolen att amerikanska molntjänster inte når upp till den säkerhetsnivå som krävs i EU:s dataskyddsförordning, GDPR.

Kan begäras ut av CIA

Datahanteringen där kan också strida mot Sveriges offentlighets- och sekretesslagstiftning. Den tolkningen gör nu flera myndigheter, vilket Computer Sweden var först att berätta om. Personuppgifter om svenskar i molnet på andra sidan Atlanten skulle kunna begäras ut av till exempel amerikansk underrättelsetjänst.

– Vi har fattat beslut att inte använda Teams egentligen alls. Men våra anställda får vara med i externa möten, säger Krister Dackland. 

Och Skatteverket gör en liknande analys.

– Det är en risk vi inte kan ta, säger Daniel Melin.

Ska hitta alternativ

Åtta myndigheter har därför gått ihop i en arbetsgrupp för att hitta andra IT-verktyg med siktet inställt på att presentera alternativ till hösten. Samtidigt planerar Microsoft att flytta över persondata till EU i slutet av 2022. Men där finns också en frustration.

– Jag tror att EU och USA som äger den här frågan måste försöka komma överens. Och jag tror också att man från USA:s sida behöver förstärka dataskyddet för europeiska medborgare, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige.

Används av andra myndigheter

Ett antal myndigheter, däribland flera högskolor, är mindre restriktiva kring Microsoft Teams. Högskolan i Halmstad använder sig av programmet men undviker att diskutera känsliga uppgifter där.

”Vi avvaktar de initiativ som EU gör för att lösa detta. Kostnaderna skulle vara enorma för Sveriges företag och myndigheter om vi inte kan använda molnlösningar”, skriver högskoledirektören Catarina Coquand i ett mejl till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.