Oroligheterna vid gränsen mellan Gaza och Israel sker i samband med staten Israels 70-årsfirande. Foto: TT

Turkiet utvisar Israels ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet utvisar Israels ambassadör Eitan Naeh, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz. Naeh fick beskedet i samband med att han kallades upp till det turkiska utrikesdepartementet på tisdagen.

Ambassadören ombads att lämna landet med anledning av det stora antalet dödade palestinier i Gazaremsan, skriver tidningen. Turkiet kallar även samarbetsorganet för muslismka stater IKO, till ett möte och tar hem sina ambassadörer i Washington och Tel Aviv för att diskutera händelserna.

Turkiet har öppet kritiserat våldet i Gaza och den amerikanska ambassadens flytt till Jerusalem. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utlyste tre dagars landssorg för de dödade palestinierna, och manar också till en stor protest i Istanbul på fredag

– Vad Israel har gjort är ett folkmord. Jag fördömer detta humanitära drama, folkmordet, från vilken sida det må komma, Israel eller USA, sa Erdogan på turkisk tv.

USA blockerade oberoende utredning

Händelserna följer efter de blodiga protesterna i Gazaremsan som ägde rum i måndags. 60 palestinier dödades och över 2 000 skadades, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under dagen på tisdagen har man främst ägnat sig åt att begrava de döda. Det här sammanfaller med nakbadagen – katastrofdagen – en dag där palestinier minns och hedrar de som förvisades i och med staten Israels bildande. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.