Nobelpristagaren Peter Handke. Foto: TT

Bekräftat: Albanien bojkottar Nobelceremoni

Uppdaterad
Publicerad

Albaniens ambassadör bekräftar under söndagen för SVT Nyheter att deras ambassadör i Stockholm inte kommer att medverka under Nobelceremonin. Ambassaden skriver i ett mejl att det dels har med ”solidaritet med och sorg för albanerna i Kosovo som lidit mycket av folkmordet av Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic”.

Under helgen gick Kosovos ambassadör ut med att hon inte kommer att närvara under prisutdelningen av Nobels litteraturpris. Anledningen är Svenska akademiens beslut att tilldela den österrikiske författaren Peter Handke årets Nobelpris i litteratur.

Kosovos ambassadör uppmanade även Albanien att göra samma sak.

Albanien hoppar av

Under söndagen bekräftar Albaniens ambassad i Stockholm till SVT, att ambassadören, Virgjil Kule, inte kommer att medverka under prisceremonien.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver den albanska ambassaden att de har skickat ett mejl till Nobelstiftelsen där de skrivit att bojkotten rör sig om en ”protest mot Mr. Handkes stöd för Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic”.

Den albanska ambassadören säger också att bojkotten är ”i solidaritet med och sorg för albanerna i Kosovo som lidigt mycket av folkmordet av Slobodan Milosevic”.

Handke har i en tidigare intervju med SVT bestämt nekat till anklagelserna.

Turkiet fördömer priset till Handke

Turkiets försvarsdepartement fördömer utdelningen av 2019 års Nobelpris till den österrikiske författaren Peter Handke, och skriver att anledningen är att ”Handke, är en förnekare av det bosniska folkmordet och en stark anhängare av Milosevic som var förövaren i de bosniska folkmorden och mördaren av våra bosniska bröder”.

Skärmdump på inlägget från det officiella twitterkontot för Turkiets försvarsdepartement. Foto: Twitter

Nobelstiftelsen som har ansvaret för Nobelceremonien har i kontakt med SVT valt att inte kommentera avhoppen.

– Vi bjuder in och de som tackar ja tackar ja och de som tackar nej tackar nej, säger Mikael Östlund, presstalesperson på Nobelstiftelsen.

SVT har sökt Turkiets ambassadör i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer