Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”E-sporten är för alla”, intygar Milton Dirkhammar, en av besökarna som såg finalen i datorspelsturneringen Dota 2. Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

Tusentals personer på plats i Stockholm under turneringen i Dota 2

Publicerad

Under söndagen avgjordes finalen av den tio dagar långa turneringen i datorpelet Dota 2. Arrangemanget ägde rum på Hovet i Stockholm och lockade tusentals personer från hela världen.

– Jag känner ren glädje över att få sitta här i en arena med andra människor som delar mitt intresse. Det är riktigt mäktigt, säger besökaren Milton Dirkhammar från Linköping.

Dota 2 är ett av världens mest populära datorspel. 14 internationella lag har under tio dagar duellerat mot varandra i en av de första tävlingarna i E-sport som arrangerats i Sverige efter pandemin.

– Vi har 4500 besökare på plats i arenan och flera hundratusen personer runt om i världen följer sändningen live, säger Bonnie Wui som är en av arrangörerna på ESL One.

Onlinespelande är en miljardindustri som fortfarande växer och allt fler företag vill få ta del av kakan.

– Vi märker att allt fler partners vill komma in och bli en del av sådana här evenemang, säger Bonnie Wui.

Prispotten i den här tävlingen var fem miljoner kronor och förstaplatsen togs hem av laget OG.

Förstår den breda allmänheten hur stort gaming är? Den frågan ställs till en av besökarna i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.