Två skottskadade i coronaprotester

Uppdaterad
Publicerad

Under en tumultartad coronaprotest i nederländska Rotterdam skadades minst två personer av skott från polisen. Detta efter kaosartade scener där bilar sattes i brand och sten kastades mot polis.

– Vi avfyrade varningsskott och direkta skott eftersom situationen var livshotande, säger en talesperson för polisen till nyhetsbyrån Reuters.

Hundratals personer samlades på fredagskvällen för att protestera mot de nya restriktioner för ovaccinerade som införts i Nederländerna, bland annat restriktioner på inomhusevenemang och förslag om vaccinationsbevis.

Snart urartade det hela i kaosartade scener. Demonstranter kastade stenar, avfyrade fyrverkerier och startade bränder under tiden de skanderade om ”frihet”.

”Våldsorgie”

Både polis och räddningstjänst utsattes för stenkastning. Enligt nyhetsbyrån AFP ska en polisbil ha satts i brand. Stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb beskriver scenerna som en ”våldsorgie” och två personer ska ha skadats av polisens varningsskott, enligt nyhetsbyrån. Skadeläget är fortfarande oklart.

– Polisen har känt sig tvungna att dra sina vapen i självförsvar, säger Ahmed Aboutaleb.

En bild som delas av polisen:

– Situationen var livshotande, säger polisens presstalesperson Patricia Wessels till Reuters.

Nya protester väntas

En order om nödläge från lokala myndigheter förbjöd folk att befinna sig i området.

Senare under kvällen så ska situationen ha lugnats ner. Polisen fortsatte dock ha hög närvaro i området.

Under lördagen väntar nya coronaprotester, bland annat i Nederländernas huvudstad Amsterdam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.