Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser en stark inbromsning i bostadsbyggandet.” Hör bostadsminister Andreas Carlson (KD) i videon. Foto: Albert Hjalmers/SVT, Stina Stjernkvist/SvD/TT

Tvärbromsning för bostadsbyggandet: 10 000-tals bostäder fattas

Uppdaterad
Publicerad

Kris för bostadsbyggandet leder till att bara halva behovet av nya lägenheter kan fyllas. Den prognosen gör Boverket, som säger att det kommer byggas minst 30 000 bostäder för lite 2025.

Bostadsbyggandet i landet minskar, samtidigt som befolkningen ökar. Behovet av nya bostäder har aldrig varit större. Nu talar kritiker om ett förlorat årtionde för bostadsbyggandet.

– Det är enormt illa. Den här krisen har vi inte sett sen nittiotalet. Bostadsbranschen skriker efter stödåtgärder och hjälp från bostadsministern men har ännu inte mötts av något, säger Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande på bostadspolitiska intresseorganisationen Jagvillhabostad.nu.

Dubbelt så många bostäder behövs

Enligt de senaste siffrorna från Boverket behöver 63 000 nya bostäder om året byggas för att svara mot behovet. Men enligt samma prognos kommer antalet färdigställda bostäder att minska drastiskt framöver.

Nästa år beräknas 40 000 bostäder bli klara och år 2025 ska enligt myndighetens beräkningar 30 000 bostäder färdigställas – färre än hälften av vad som behövs.

Stigande räntor och inflation bromsar

Stigande boräntor, inflation och en nedgång i konjunkturen har lett till en perfekt storm som fått bostadsbyggandet att bromsa in. Men kritiker framhåller det faktum att regeringen avskaffade investeringsstödet till byggsektorn som en avgörande faktor. Regeringen menar att stödet inte var träffsäkert och att pengar gått till sådant som ändå hade byggts.

I dag finns inga planer på att återinföra det.

– Regeringens ansvar är att ta tag i de strukturella hinder som finns, förkorta ledtider, tillgängliggöra byggbar mark och förenkla regelverk så att kostnaderna kan minska för att bygga, säger bostadsminister Andreas Carlsson (KD).

Vad gör regeringen för dem som står utan bostad i dag?

– Det ska bli lättare att hyra ut en del av sin egen bostad. Vi har lagt ett förslag om att höja schablonavdraget vid privatuthyrning.

Så att bli inneboende är ditt råd till dem som letar bostad?

– Vi har sett att i det här tuffa ekonomiska läget så kan det vara viktigt för hushållen att få en ekonomisk avlastning, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.