Det tyska moderbolaget säger bestämt nej till att även bygga kärnkraft via sina dotterbolag. Foto: TT

Tyska beskedet: Ingen ny kärnkraft i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte att byggas någon ny kärnkraft i Sverige av det tyska energiföretaget Uniper, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Varken i Sverige eller någon annanstans har Uniper några planer på att bygga ny kärnkraft, det är fakta, säger talespersonen George Oppermann till radion.

Uniper är delägare i Sveriges alla tre aktiva kärnkraftverk, Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Man är även ägare i Barsebäck som håller på att monteras ned.

Nyligen uttryckte Åsa Carlson, vd för Barsebäck Kraft, ett dotterbolag till Uniper, att hon hoppades på en ny energipark i Barsebäcksområdet där kärnkraft skulle kunna ingå under första halvan av 2030-talet.

Men det tyska moderbolaget säger bestämt nej till att även bygga kärnkraft via sina dotterbolag.

George Oppermann har tagit del av rapporteringen i Sverige och menar att det hela bygger på ett missförstånd. Dessutom kommer krisdrabbade Uniper att tas över av den tyska staten från årsskiftet.

Den nuvarande tyska regeringen har beslutat att stänga all kvarvarande kärnkraft i landet från och med april nästa år.

– Om den tyska regeringen vill annorlunda så får den säga det när den tar över, men jag känner inte till att det skulle bli några förändringar, säger Oppermann till Ekot.

När SVT ber energi- och näringsminister Ebba Busch kommentera beskedet svarar hennes pressekreterare Andia Gemsjö per sms:

”Regeringen arbetar för att skapa förutsättningar för ny kärnkraft och kommer att ha en dialog med aktörer som visat intresse.”

Under torsdagseftermiddagen kom Uniper med ett pressmeddelande där man säger att man tidigare feltolkats och att det inte finns några planer eller beslut om att bygga ny kärnkraft vid Barsebäck:

”Uniper har däremot aldrig kommunicerat en konkret tidsram för något investeringsbeslut vad gäller det koncept som visionen handlar om – det talas snarare om slutet på detta decennium. ”

SVT Nyheter söker Uniper och Barsebäcks VD Åsa Carlson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter tog fram en karta och ringde upp Europakorrespondent David Boati för att förstå hur och vart åsikterna går isär om kärnkraften. Foto: Oscar Gyllander/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.