Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tyska historikern: Svenskar älskar rika mest

Uppdaterad
Publicerad

När historikern Rainer Zitelmann undersöker länders attityder mot rika sticker ett land ut: Sverige. Här har vi blivit alltmer positiva till rika och är det land i undersökningen som minst av alla tycker att rika ska ha höga skatter.

I en av Rainer Zitelmanns studier fick människor från flera länder bland annat uppge om de instämde i påståendet att rika bör betala mycket höga skatter eftersom att staten på det sättet kan minska klyftorna mellan rika och fattiga.

I Sverige höll endast 32 procent av de tillfrågade med om påståendet, medan samma siffra i USA låg på 36 procent. I Frankrike och Tyskland svarade hela 53 procent respektive 52 procent att rika bör betala mycket höga skatter.

Påverkade av historien

Som förklaring till svenskarnas ståndpunkt lyfter Rainer Zitelmann fram Sveriges ekonomiska historia. Enligt honom gjorde 1970-talets skattesystem att rika flyttade från Sverige, och tar Ikeas grundare Ingvar Kamprad som exempel.

– Först flyttande han till Danmark och sedan Schweiz. Situationen var bättre för honom i Schweiz, säger han till SVT:s Idébyrån.

Att rika människor lämnade landet anser Zitelmann var negativt för Sverige, men ledde enligt honom till en förändring.

– Sverige ändrade sin politik och även attityden mot rika förändrades. Nu har Sverige ännu fler miljardärer än USA per capita.

Hör mer om varför rikedom fascinerar oss i Idébyrån på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.