Protest 2013 mot BND:s och NSA:s då kända samarbete utanför BND:s högkvarter i Berlin Foto: AP/TT

Tyska spionväsendet hotas av stopp

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska underrättelsetjänsten BND är i blåsväder och nu hotar en kontrollinstans att helt förbjuda BND att utföra sitt jobb – alltså att spionera.

Det är en kommission som kallas G-10 som nu har ställt ett ultimatum till den tyska regeringen, enligt de båda tidningarna Süddeutsche Zeitung och Die Welt.

De handlar om att kartlägga hur USA har utnyttjat BND för att spionera på europeiska företag och regeringar.

Om inte G-10 får full insyn i en lista med möjligen olagliga sökningar som den amerikanska spionorganisationen NSA gjort med hjälp av BND – ja, då stoppas BND:s övervakningsverksamhet.

Stor skandal

Detta troligen olagliga samarbete har varit känt sedan i mars – och är en stor skandal.

Om G-10 inte får insyn – ja, då förbjuder man helt enkelt BND att i fortsättningen kunna utföra egna övervakningar.

Detta är nu ett av de alternativ som regeringen måste ta ställning till. Det har också talats om att dra de olagliga aktionerna inför domstol.

G-10 är parlamentets kontrollorgan som godkänner avlyssningar – och som också kan förbjuda dem, vilket i hög grad skulle lamslå BND.

Sedan i mars är det bekant att NSA har använt BND:s datorer för att köra ”problematiska selektorer”, alltså sökbegrepp som berör europeiska företag och europeiska ministerier.

Stor ilska

Redan att något läcker ut från det superhemliga G-10 visar på kommissionens stora ilska över att ha blivit förd bakom ljuset av regeringen och BND, skriver Süddeutsche.

För att avlyssna glasfiberledningar i Tyskland krävs ett tillstånd. BND har ibland sökt sådana utan att informera G-10 om att det handlade om ett jätteprojekt: Att avlyssna den totala datatrafiken från berörda länder på en bestämd ledning.

BND-chefen har i förhör i parlamentet i praktiken erkänt att man förtigit fakta för G-10.

EU-medborgare ska skyddas

Det socialdemokratiska partiet, SPD – som sitter i koalition med Angela Merkels kristdemokrater – vill nu skärpa kontrollen av den tyska spiontjänsten. Tyskar och övriga EU-medborgare ska skyddas men det är oklart om man också vill ge skyddet åt icke-EU-medborgare.

G-10 består bara av fyra parlamentsledamöter. Ultimatumet till Angela Merkel att överlämna listan på vad den amerikanska spionorganisationen NSA har krävt av tyska spionorganisationen kan bli en upptrappning av striden i frågan mellan Tyskland och USA.

Hårt pressad

Angela Merkel ska inom kort träffa president Barack Obama – och hon är nu hårt pressad. För att underrättelsetjänstens verksamhet stoppas av ett kontrollorgan är en oerhörd händelse, unik i tysk historia, skriver Die Welt.

G-10 måste godkänna alla ingrepp som rör den grundlagsskyddade post- och telefonhemligheten. BND:s hemliga samarbete med NSA började redan för tio år sedan, men först nu har saken blivit känd. Utan att veta vad det handlade om godkände G-10 avlyssningar.

Sedan lämnade BND resultatet vidare till NSA – utan att G-10 godkänt det. Ännu ett brott, alltså. Det pinsamma för Tyskland är alltså att Tyskland – som tidigare känt sig som offer för USA:s avlyssning – nu framstår som ett land som hjälpt USA att spionera på andra stater.

Hur arbetar amerikanerna i Europa?

Alltsammans handlar nu, skriver Die Welt, om hur egentligen amerikanerna arbetar i Europa med att samla material. Det handlar om huruvida BND har hjälpt USA att spionera på europeiska företag och ministerier.

Den tyska regeringen har varit i kontakt med den amerikanska i frågan men väntar sedan flera veckor på något slags besked från USA om den lämnar ut listan om sökbegreppen till G-10.

G-10 har satt en snäv frist för regeringen. Om inte G-10 fått insyn i listan i dag onsdag kommer ingen e-post eller telefonsamtal från Tyskland till utlandet eller tvärtom att kontrolleras. Detta gäller tyska medborgare, övervakning av utlänningar har inte reglerats i lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.