Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En passagerar med skyddsmask på flygplatsen i Peking. Sedan virusets utbrott har Kina begränsat möjligheterna att resa i landet. Foto: Wu Hong/TT

UD avråder från resor till drabbade områden i Kina

Uppdaterad
Publicerad

UD avråder från resor till områden i Kina drabbade av coronaviruset. Sedan tidigare har Norge och Danmark ändrat sina reserekommendationer och avråder nu från resor till Hubei-provinsen i Kina rapporterar TT.
Avrådan från svenska UD kommer i första hand inte på grund av risken att bli smittad av coronaviruset, utan till följd av belastningen på sjukvården i provinsen.

Under helgen har antalet smittade av coronaviruset ökat till över 2 000 personer och nu avråder Utrikesdepartement från icke-nödvändiga resor till Hubei i Kina. Sedan tidigare avråder Norge och Danmark medborgare från att resa till Hubei-provinsen.

Erik Karlsson presskontakt på Utrikesdepartementet skriver till SVT att sjukvården i provinsen är hårt belastad och att UD i första inte avråder på grund av risken att bli smittad av viruset. Antalet svenskar som befinner sig i Hubei är inte helt klarlagt.

– Svenska ambassaden i Kina för kontakt med flera medborgare som befinner i provinsen, men vi har inga exakta siffror på antalet svenskar där. Säger Erik Karlsson.

Flera länder evakuerar medborgare

Flera länder har även börjat ta hem medborgare från Hubei-provinsens huvudstad Wuhan för att minska risken för smitta. Japans premiärminister Shinzo Abe meddelade under helgen att landet erbjuder alla japanska medborgare som befinner sig i Wuhan att evakueras om de så önskar skriver nyhetsbyrån Reuters. Enligt japanska utrikesdepartementet befinner sig runt 430 japaner i Hubei.

Även andra länder meddelar att de planerar hämta hem medborgare. USA har fått tillstånd att med flyg evakuera diplomater och andra medborgare från Wuhan. Ryssland och Frankrike har även gått ut med att de vidtar åtgärder för att evakuera medborgare.

UD har dock i nuläget inga planer på att evakuera svenska medborgare, men överväger alla alternativ, säger Erik Karlsson.

Flygbolag erbjuder ombokningar

Efter UD:s nya rekommendationer lättar flygbolaget SAS på reglerna för ombokning av deras resor till Kina. Bolaget som har direktflygningar till Peking och Shanghai erbjuder resande att kostnadsfritt boka om resan om den är före den 23 februari säger SAS informationschef Knut Morten Johansen till TT. Ombokningarna kan göras till ett senare eller tidigare datum, men inte till en annan destination. Man tillåter i nuläget inte heller kostnadsfria avbokningar då UD inte avråder från resor till övriga Kina.

För mer information om UD:s reserekommendationer läs här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Kina

Mer i ämnet