Coronaviruset har nått Europa – bekräftade fall i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn uppgav under fredagskvällen att två personer smittade med det kinesiska coronaviruset har upptäckts i landet. Senare rapporterade nyhetsbyrån AP att ytterligare ett fall bekräftats. Enligt Buzyn är det de första bekräftade fallen i Europa, rapporterar Reuters.

Det första fallet ska vara en 48-årig man i Bordeaux som nyligen återvänt till landet från en Kina-resa, han ska även ha mellanlandat i Nederländerna. Enligt Le Figaro ska mannen ha varit i kontakt med personer från staden Wuhan där viruset först upptäcktes.

Det andra fallet ska vara en person i Paris som också kommit hem från en Kina-resa.

Coronapandemin

”Vi har två fall. Vi kommer troligtvis att få fler fall”, sade ministern under en presskonferens, enligt AP.

Senare uppgav landet att ytterligare ett bekräftat fall upptäckts, rapporterar nyhetsbyrån AP. Alla tre ska ha befunnit sig i Kina, och två av de smittade ska tillhöra samma familj.

Nått flera länder

Viruset har sedan tidigare bekräftats i Kina, Thailand, Taiwan, Sydkorea, Singapore, Japan, USA, Saudiarabien och Vietnam.

Under fredagen kom rapporter om två misstänkta fall av coronaviruset i Finland, men efter en provanalys visade det sig att personerna inte bar på viruset, enligt Yle.

Förändrar inte grundscenariot

Enligt Anders Tegnell, epidemiolog och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, innebär nyheten om de franska fallen ingen förändring av grundscenariot sett ur ett svenskt perspektiv.

– Man ska inte blanda ihop geografisk närhet med risk i dag, när många flyger så långt. Risken beror på antalet drabbade från Kina som reser, och det här mönstret stämmer överens med länder som har stora besökarströmmar, säger han och fortsätter:

– Det viktiga är att fallen snabbt hittas och hindras från att sprida viruset vidare. Det är ganska omfattande i Kina och då blir det förstås ett läckage till andra länder.

Minst 41 döda

Enligt kinesiska myndigheter har minst 41 människor dött till följd av viruset och över 800 ska ha smittats, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Kina har samtidigt utökat antalet städer som sätts i karantän. Minst åtta städer omfattas av karantän; Wuhan, Ezhou, Hounggang, Chibi, Qianjiang, Zhijiang, Jingmen och Xiantao.

Alla städer är belägna i provinsen Hubei i centrala Kina. Totalt omfattas 20,5 miljoner människor. Myndigheterna har inte berättat hur länge karantänen ska gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet