Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vice Statsepedemiolog Anders Wallensten svarar på frågor om coronavirusutbrottet i Wuhan Foto: Kin Cheung/AP/Jessica Gow/TT

”Vi vet för lite för att säga vem som kan smittas”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har nyheten gått världen runt om virusutbrottet i kinesiska Wuhan. Hundratals människor har insjuknat i det så kallade coronaviruset och flera människor har dött.

Wuhan och en rad andra städer har mer eller mindre satts i karantän och firandet av det kinesiska nyåret har ställts in i delar av landet. Samtidigt har flera fall av coronaviruset påträffats i andra länder runt om i världen.

Statsepidemiolog Anders Wallensten vid Smittskyddsinstitutet svarade på tittarnas frågor i en direktsändning under fredagseftermiddagen.

Här är några av frågorna och svaren från söndningen med Anders Wallensten

SVT rapporterade · Ställ dina frågor om coronavirusutbrottet här

Då tackar vi för era frågor. Tyvärr hinner Anders inte svara på alla, men fortsätt följa nyhetsutvecklingen här på svt.se!
15.02
God eftermiddag!
 
Den senaste veckan har flera medier rapporterat om virusutbrottet i den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan som har spridit sig till flera länder. Men vad ska man tänka på kring coronaviruset? I dag har vi vice statsepedemiolog Anders Wallensten som kan svara på era frågor kring virusutbrottet. Så skriv in dina frågor här, så svarar Anders Wallensten på så många han hinner här i svt.se från klockan 16.05.
15.44
Hur stor risk är det att det kommer till Sverige, Stockholm? Bör man vara orolig?
Anders svarar att man kan säga att det visserligen kan komma enstaka smittade personer i Sverige som varit i områden med smittan, men det betyder inte att den kommer att spridas här. Men förhoppningsvis kan sjukvården ta hand om personerna. Det tycks inte vara särskilt smittsamt, så länge man tar hand om de som är sjuka.
15.44
Vad är den största oron media eller WHO har för viruset? Har det med hur lätt det kan sprida sig eller hur dödligt det kan vara beroende på den smittade individens allmänna hälsa?
15.44
Jag ska på en stor mässa i Tyskland med start söndag där många av utställarna och besökarna är från Kina och vissa med största sannolikhet från Hubei och Wuhan. Bör jag vara orolig eller tänka på något särskilt?
15.44
Kan man lita på de kinesiska myndigheterna?
Svar från Anders: Omöjligt för oss att veta, men Kina fick mycket kritik under sars-epidemin. Nu har de varit tidigt ute med uppgifter och samarbetar med WHO. Så det tycks som att man kan lita på det.
15.44
Jag undrar om alla åldersgr och alla hälso tillstånd är mottagliga för viruset? Och varför är det så farligt? Läste att munskydd inte räcker för att skydda sig mot det. Snarare tvärtom.
Hittils har man sett att det är medelålders och uppåt som drabbats. Det kan bero på hur man exponeras av viruset. Egentligen kan nog vem som helst drabbas av det, säger Anders Wallensten. Det beror också på om man har andra sjukdomar.

Varför det är så farligt är att det kan ge lunginflammation vilket är en allvarlig sjukdom som man kan dö av. Angående munskydd är det främst de vanliga munskydden man ser på bilder är det främst för att skydda andra man använder dem. Men det finns mer avancerade munskydd som kan användas.
15.44
Hur länge är en smittad sjuk och smittsam ?
Det är det man inte vet för tillfället, säger Anders Wallensten. Man väntar på de uppgifter från Kina och att de fått tillräckligt med information och kunskap från de fall de har.
15.44
Vad är skälen till att detta virus anses så farligt? Dödsfallen är ju så få och verkar omfatta resan sjuka och äldre. Vad skiljer det från en vanlig influensa, som ju också är väldigt smittsam?
15.45
Så det finns ingen anledning att vara orolig, såvida man inte är "äldre eller multisjuk"? Ifall bara "äldre" riskerar drabbas allvarligt så är det inget problem värt att bry sig om?
Finns det inte en risk att viruset muterar nu när det tagit språnget till människor?
Anders svarar att vi inte kan veta säkert om viruset kan påverka andra grupper. Men än så länge är det äldre och sköra som drabbas.
Angående muteringar säger Anders att virus ju är föränderliga. Men viruset som det sprids nu tycks inte förändras så mycket när de börjat spridas bland människor. Men man kan aldrig säkert veta.

Se hela sändningen med experten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet