Moderaternas partiledare Ulf Kristersson möter Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en debatt i söndagens Agenda. Foto: TT

Ulf Kristerssons balansakt på slak lina

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderatledaren Ulf Kristerssons agerande i debatten med SD-ledaren Jimmie Åkesson kan närmast beskrivas som en balansakt på slak lina. Han vågade inte angripa honom för hårt, men var samtidigt noga med att nobba alla samarbetsinviter.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Moderaterna har ett besvärligt läge gentemot Sverigedemokraterna. I flera år har konservativa M-väljare gått till SD. För att försöka locka tillbaka dem har Moderaterna lagt om inte minst flykting- och invandringspolitiken.

Trots detta tycker fortfarande var femte Moderatväljare att Sverigedemokraterna har bättre invandringspolitik, enligt undersökningsföretaget Novus. Det visar om något hur svår Ulf Kristerssons uppgift är.

Val 2018 – #dinröst

Men Moderaterna härbärgerar också många liberala väljare. Om partiet närmar sig SD alltför mycket riskerar dessa väljare att fly till Centerpartiet. Det skedde under Anna Kinberg Batras tid som partiledare och är något som Ulf Kristersson till varje pris försöker undvika igen.

Kan inte visa sig för tillmötesgående

Ulf Kristersson tvingas därför balansera med stor försiktighet när han möter Jimmie Åkesson i debatt. Han kan inte visa sig för tillmötesgående, men inte heller alltför avvisande. Han måste framhålla både skillnader och likheter mellan de båda partierna.

Många TV-tittare och väljare hade säkert svårt att förstå logiken när Ulf Kristersson sa att han gärna gör upp med Socialdemokraterna om invandringspolitiken, men att han samtidigt vägrar att diskutera frågan med Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson undrade retoriskt hur det kan komma sig att hans parti är så omöjligt att samtala med när till och med gamla dödsfiender som Nord- och Sydkorea sätter sig vid förhandlingsbordet. Något egentligt svar på den frågan fick Åkesson inte. Förklaringen är att Kristersson försöker undvika att stöta bort M-väljare till SD.

Kan bli avgörande

Dessa väljare kan bli avgörande för valutgången i höst. Moderaterna behöver dem för att förändra maktbalansen mellan de traditionella politiska blocken. Centerpartiet och Liberalerna har ju gjort klart att de inte sätter sig i en alliansregering om de rödgröna partierna är större. Kristerssons kamp för att erövra SD-väljare kan alltså vara avgörande för hans möjligheter att bli statsminister.

Ett intressant besked i debatten är att Ulf Kristersson tycks ha gett upp hoppet att Alliansen ska kunna enas om en gemensam migrationspolitik. Uppenbart bedömer han sprickan som alltför djup mellan de fyra allianspartierna, en spricka som tydligt illustrerades i veckan av att Centerpartiet beslutat sig för att stödja regeringens förslag att ge 9000 ensamkommande unga en ny möjlighet att stanna i Sverige.

Beskedet är kontroversiellt och användes upprepade gånger av Jimmie Åkesson för att ifrågasätta och underminera Moderatledarens löfte att skärpa flykting- och invandringspolitiken.

Det är Kristerssons problem

Ulf Kristerssons svar, som upprepades flera gånger i debatten, blev likt ett mantra att en långsiktig och ansvarsfull flyktingpolitik endast kan uppnås genom samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Varken Kristdemokraterna, Liberalerna eller Centerpartiet nämndes i sammanhanget. Inte heller Alliansens eventuella roll, vilket visar hur djup splittringen är.

Problemet för Kristersson är att hans strategi att framför allt göra upp med Socialdemokraterna sannolikt endast fungerar om Moderaterna är i opposition. Om en alliansregering tillträder efter valet i höst lär Centerpartiet aldrig acceptera att Moderaterna driver ett eget spår i flyktingpolitiken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet