Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Undersökning visar att SD ökar – mätmetoden ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Sedan juli har två opinionsmätningar från mätinstitutet Yougov visat på stora ökningar för Sverigedemokraterna. I den senaste mätningen framställs SD för första gången i en opinionsundersökning som Sveriges största parti.

Samtidigt är mätningen ifrågasatt från flera håll – bland annat för att den utförs via en självrekryterad webbpanel.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö säger att man måste vara försiktig med att dra för stora växlar av resultatet.

– Problemet med Yougov är att de inte använder sig av slumpmässigt utvalda personer. Detta är en självrekryterad panel där vi inte vet på vilket sätt de svarande avviker från befolkningen i stort, säger Johansson Heinö till Expressen.

Brukar få högre siffror

I den nya mätningen från Yougov, som publicerats i tidningen Metro, framställs Sverigedemokraterna som Sveriges största parti. Undersökningen omfattade 1.527 intervjuer gjorda via en panel under perioden 14-17 augusti. Frågan som ställdes löd: Hur skulle du rösta om det vore val i dag?

SD brukar få högre siffror i Yougovs mätningar än hos andra institut. Jämfört med Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de fem största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot, skilde exempelvis siffrorna för SD i juliundersökningen med så mycket som sex procentenheter.

”Inte rimligt”

Novus vd Torbjörn Sjöström menar att det inte är rimligt med så stora förändringar som Yougovmätningen visar.

– Det är konstigt om SD plötsligt skulle ha gått om både S och M under industrisemestern. Det är för stora förändringar, SD ligger kvar som tredje största parti, säger han till SVT Nyheter.

Novus kommer inom kort att presentera sin väljaropinion – enligt Sjöström ökar SD även i den, men inte alls lika dramatiskt.

– Jag har inte ett exakt resultat i dag men jag tror inte att SD går om både S och M, säger han.

Även Sifo menar att man ska vara försiktig när man tolkar mätresultaten från Yougov:

– Det ska inte vara baserat på att du själv kan anmäla dig, eller att du anmäler en kompis. Sedan finns det en diskussion hur man kan väga och vikta för att få bra resultat. Men man vet inte hur detta fungerar, säger Sifos vd Yvonne Pernodd till tidningen Expressen.

Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov, framhåller dock att deltagarna inte enbart anmäler sig själva, de rekryteras också via annonser och telefon. Siffrorna bearbetas och är inte otillförlitliga, säger han till Metro.

”SD:s ökning inte förvånande”

Oavsett tillförlitligheten i Yougovmätningen så är opinionsinstituten överens om att SD har växt sedan valet i höstas, då man fick knappt 13 procent av rösterna.

Statsvetaren Sören Holmberg är inte förvånad och säger till Metro att SD:s kärnfråga, flykting- och invandringspolitiken, blivit en allt viktigare politisk fråga för väljarna. Han pekar också på flera uppmärksammade mordfall där flyktingar och invandrare varit involverade.

– Det visar sig också att kriminalitet är en viktig faktor som motiverar stödet för SD, säger Sören Holmberg, enligt TT.

Långt till val

Inte heller statsvetaren Karl Loxbo är överraskad.

– Det är inte direkt förvånande, men samtidigt är det långt ifrån ett val och en hel del är säkert missnöjesyttringar som inte står sig i ett riksdagsval, säger Karl Loxbo till Aftonbladet.

Även SD:s partisekreterare Richard Jomshof tror att missnöje ligger bakom siffrorna i den nya mätningen.

– Det finns ett ganska stort missnöje bland människor över lag mot regeringen och inte minst mot regeringens invandrings- och integrationspolitik, och så tiggerifrågan. Många ser inte Moderaterna eller de andra allianspartierna som alternativ i de här frågorna utan kommer till oss i stället, säger Jomshof till TT.

Han tror även att Sverigedemokraternas uppmärksammade annonskampanj mot tiggeri har inverkat på resultatet i opinionsmätningen.

– Jag är övertygad om att kampanjen mot tiggeri som vi hade i Stockholms tunnelbana spelar roll, för den fick ett oerhört genomslag, säger han.

Stort stressmoment

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö menar att SD:s framfart i opinionsmätningarna innebär ett stort stressmoment för Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Den pressen är redan väldigt stor, det råder ingen tvekan om. Den analys man rimligen gör inom M och S är att SD växer tack vare invandringspolitiken och då kvarstår frågan om man ska konkurrera om de väljarna eller om man ska acceptera att detta är en bieffekt av att man håller fast vid en någorlunda liberal invandringspolitik och i stället försöka vinna tillbaka väljarna på ett annat sätt. Det är en utmaning man står inför, säger Johansson Heinö till Expressen.

Socialdemokraterna partisekreterare Carin Jämtin anser att man ska tolka mätningen med försiktighet.

– Den skiljer sig avsevärt från andra etablerade instituts nivåer, däremot är det uppenbart att Sverigedemokraterna har vuxit i opinionen under senare tid, säger hon till TT.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tror att det stora fokuset på migrationsfrågan i debatten spelat in.

– Där är Sverigedemokraterna förhållandevis starka, det är huvudförklaringen till den här opinionsutvecklingen, säger han till TT:

Han är självkritisk till den poltik som Moderaterna fört på området:

– Vi måste förnya integrations- och migrationspolitiken för att den ska fungera bättre.

Utvecklar politiken

Enligt Tomas Tobé ska Moderaterna presentera nya förslag inom invandrings- och integrationsområdet vid partistämman i höst:

– Moderaterna har inte ett tillräckligt högt förtroende i dessa frågor, och det är därför som vi nu utvecklar vår politik.

Policy för opinionsmätningar

  • Relevans

SVT Nyheter redovisar bara mätningar där minst en förändring jämfört med tidigare mätning är statistiskt säkerställd. Om vi för jämförelsens skull redovisar resultat för partier där förändringarna hamnar inom felmarginalen anger vi det.

  • Urval

Det är bara undersökningar med ett slumpmässigt urval som kan sägas ge en statistiskt korrekt bild av opinionen. SVT Nyheter presenterar endast i undantagsfall resultat från självrekryterade paneler och aldrig när det gäller väljarundersökningar. SVT Nyheter redovisar inte resultat om urvalet är för litet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.