Från vänster: Florence Magiri, oppositionen NASA:s anhängare manifesterar. Foto: Johan Ripås, SVT / TT

Unga nyckel till presidentseger när Kenya går till val

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag håller Kenya presidentval. Sittande president Uhuru Kenyatta utmanas av Raila Odinga. 80 procent av landets befolkning är 35 år eller yngre.

Att arbetslösheten är skyhög och korruptionen skenande är någonting som märks av hos den unga befolkningen.

– Politikerna lovar samma saker varje gång, men det händer ingenting, säger Florence Magiri som är arbetslös.

Kenya har hög tillväxt i ekonomin, men den ännu högre inflationen gör livet ständigt dyrare för de alla de unga som står utanför.

Var femte ung utan jobb

Var femte ung människa saknar jobb och det erbjuds är ofta volontärjobb och praktikplatser.

Syliva Gitau är utbildad ekonom vid ett av Kenyas bästa universitet. Men att få ett jobb är nästan omöjligt, om man inte känner någon på rätt position.

– De flesta företagen vill att man ska praktisera där och då betalar de inget, säger hon.

Och för att få ett jobb vittnar många om att man måste erbjuda arbetsgivaren sexuella tjänster.

– En arbetsgivare sa till mig att han ville att jag skulle bli hans flickvän. Men jag förstod inte varför jag skulle ligga med honom. Det var min kompetens och mitt yrkeskunnande jag erbjöd företaget, säger Florence Magiri.

Nätet en väg att tjäna pengar

Kenyas unga generation är uppkopplad. Och det är också via internet som många hittat vägar till egen inkomst. Syliva Gitau har konverterat familjens tjänstebostad och hyr ut den till affärsresenärer.

– Man måste vara kreativ. Vi hade ett tomt rum och jag gjorde om det till tillfälligt boende för folk som kommer hit, säger hon.

Också Florence Magiri har lyckats tjäna pengar via nätet. Hon erbjuder PR-tjänster till politiska organisationer och företag. Vid sidan av detta driver hon en liten snabbmatsrestaurang i området där hon bor. 

– Man kan inte sitta och vänta på möjligheterna. Man får skapa dem själv. Jag gör många olika saker och skrapar ihop till en inkomst som jag och min dotter kan leva på.

LÄS MER: Gratis mensbindor till skolflickor i Kenya

De unga rösterna kan avgöra valet

Presidentvalet på tisdag spås bli jämnt. Den som lyckas mobilisera den stora gruppen unga människor lär vinna. Många röstar fortfarande efter etniska skiljelinjer, även om unga människor tycks vända sig bort från den traditionen. 

Valet i Kenya sägs också vara det sista där de gamla politiska maktfamiljerna Kenyatta och Odinga slåss om presidentposten. Många unga politiker, utan korruption i bagaget, har börjat engagera sig på lokal nivå. Valet om fem år kan därför bli en riktig vändpunkt för landet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.