Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Jessica Gow/TT

Analys: ”Upp till bevis för Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Pressen ökar på Nyamko Sabuni. Trots partiledarbytet fortsätter Liberalernas kräftgång i opinionen. När partiet nu samlas till landsmöte i Västerås är det upp till bevis för den nyvalde partiledaren.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Opinionsutvecklingen har varit allt annat än munter för Liberalerna sedan riksdagsvalet i september 2018. Då fick partiet 5,5 procent av rösterna. I Novus senaste väljarbarometer uppgav endast 3,7 procent att de skulle rösta på Liberalerna om det vore val idag.

Att vara liberal är att vara kluven. Dessa bevingade ord fälldes en gång av framlidne partiledaren Gunnar Helén.

Och Liberalerna är onekligen ett kluvet parti, splittrat mellan kravliberaler och mjukare socialliberaler. Det framgår inte bara på liberala partimöten utan syns också tydligt i väljarströmmarna från Liberalerna efter valet 2018 och regeringsuppgörelsen i januari i år.

Enligt Novus har det klart största väljartappet sedan valet skett till Moderaterna. Men också till Sverigedemokraterna och Centerpartiet är väljarförlusterna betydande. 

Den grundläggande riktningen i väljarströmmen – flest väljare går till Moderaterna och Sverigedemokraterna – kan alltså inte tolkas som något annat än ett missnöje med den väg Liberalerna slagit in på efter valet.

Att många liberala väljare har gått till just SD är också värt att notera med tanke på att den förre partiledaren Jan Björklund pekade ut just SD som den politiske huvudmotståndaren.

Intressant är också att Liberalerna tappar väljare till partier med så olika ideologisk bakgrund som Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Det illustrerar dock tydligt Liberalernas problem och de svårigheter som väntar Nyamko Sabuni. Oavsett politiskt vägval riskerar hon fortsatta väljartapp.

Ytterligare bekymmer

Ett annat bekymmer för Sabuni är de liberala väljarnas synsätt på olika regeringsalternativ. Mest av allt ogillar Liberalernas väljare Sverigedemokraterna, därefter Miljöpartiet. Att Jan Björklund manövrerade fram partiet i en position där det nu samarbetar nära med Miljöpartiet har alltså kostat på. Men alternativet hade alltså knappast varit bättre.

Det förändrade parlamentariska läget innebär att de realistiska regeringsalternativen i Sverige i dag framstår som något av ett val mellan pest och kolera för Liberalernas väljare.

Problemen tar dock inte slut där. Regeringsöverenskommelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet förhandlades fram av Jan Björklund och ärvdes av Nyamko Sabuni. Det är alltså inte Sabunis uppgörelse, vilket hon tydligt har understrukit flera gånger. Tvärtom har hon i olika sammanhang uttryckt kritik mot uppgörelsen och sagt att hon vill förhandla om delar av den.

Vissa marginella justeringar kan säkert de andra partierna acceptera för att visa god vilja och få med Sabuni på tåget, men räkna inte med några större omtag. Ingen vill släppa anden ur flaskan i ett förhandlingsresultat som bygger på så motstridiga intressen.

Januariöverenskommelsen begränsar

Ett annat problem för Nyamko Sabuni är att januariöverenskommelsen tydligt begränsar hennes politiska handlingsfrihet. Oavsett vilka politikförändringar hon vill driva igenom tvingas hon alltid förhålla sig till januariavtalet. Det begränsar effektivt hennes möjligheter att profilera det egna partiet.

Att hoppa av regeringssamarbetet är knappast heller något alternativ. Det skulle riskera att utlösa ett nyval och inget parti med 3,7 procent i opinionsmätningarna är särskilt suget på ett nyval.

Nyamko Sabunis huvuduppgift är ändå att lyfta partiet i opinionen. Hittills har hon dock inte gjort särskilt mycket för att så ska ske. En förklaring, vid sidan om regeringssamarbete och januariavtal, är den interna splittringen i partiet i viktiga sakfrågor, till exempel integrations- och migrationspolitiken.

För att våga utmana olika delar av partiet, vilket hon förr eller senare kommer att tvingas till, känner hon uppenbart ett behov av att ytterligare stärka sin ställning internt.

Ett steg i den vägen är den stora utrensning som nu sker i Liberalernas partistyrelse, där en majoritet av ledamöterna byts ut vid landsmötet. Men landsmötet ger också Nyamko Sabuni en möjlighet att slå an tonen i det politiska budskapet.

Två tal men ingen fingervisning

Hon har hittills hållit två stora politiska tal som partiledare. Inget av dem har dock innehållit någon tydlig fingervisning om vart partiet är på väg.

På lördag håller hon sitt tredje stora politiska tal, och kanske blir det tredje gången gillt. Partiet är i desperat behov av en tydlig färdriktning. De flesta väljare har en tämligen vag uppfattning om Liberalernas politik och på de flesta sakområden har partiet tappat förtroende de senaste åren.

Det är alltså ingen enkel uppgift som väntar Nyamko Sabuni.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.