Uppemot 1000 legionellafall årligen

Uppdaterad
Publicerad

Varje år rapporteras cirka 100 fall av legionella i Sverige. Men enligt studier utgör det endast en tiondel av det verkliga antalet, på grund av svårigheter att ställa diagnos.

Det första utbrottet av legionärssjuka inträffade 1976 i Philadelphia då 182 krigsveteraner insjuknade och 29 avled. Orsaken var en tidigare okänd bakterie – Legionella pneumophila. Senare har man upptäckt ett stort antal arter och varianter av infektioner inom familjen legionella. Pontiacfeber är exempelvis en lindrigare variant av sjukdomen.

De flesta smittas i duschen

I de flesta fallen smittas man vid dusch i hemmet eller på andra platser i samhället, till exempel på arbetsplatsen, i offentliga lokaler eller i bostaden. Den naturliga ekologiska nischen för legionellabakterier är insjöar och vattendrag, men i tekniska installationer kan också gynnsamma förhållanden skapas.

Bakterierna frodas i ett temperaturintervall mellan +18 och +45 grader. Människor smittas sedan genom inandning av små luftburna vattendroppar.

Sjukdomen vanligare bland män

I en tredjedel av fallen som rapporteras i Sverige har människor smittats utomlands. Sjukdomen är dubbelt så vanlig bland män som hos kvinnor. Patienter med dåligt immunförsvar, exempelvis efter en njurtransplantation, löper mer än 300 gånger ökad risk att insjukna. Barn och ungdomar blir sällan sjuka av bakterien.

Legionella orsakar lunginflammation men andra organ kan också påverkas. Symptomen är hög feber, ofta tillsammans med magsymptom och förvirring. Mellan 6 och 21 procent av patienterna avlider och många har en lång och besvärlig konvalescens.

Stora utbrott av legionellainfektion

• 1979 drabbades Västerås av ett stort utbrott då över 50 personer insjuknade och en person avled. Smittkällan var kylanläggningen på ett av stadens större varuhus.

• 1990-1991 smittades 29 personer på ett lasarett. Tre av personerna avled. I varmvattnet (som höll +43 grader) fann man legionellabakterier. Vid ytterligare ett sjukhusutbrott insjuknade 18 patienter inom loppet av två år och några avled sedan varm- och kallvatten av misstag hade blandats ihop.

• 2004 blev 32 personer med anknytning till Lidköping sjuka. Två av dem dog. Smittan spreds sannolikt via ett industriellt kyltorn nära stadens centrala delar.

Källa: Smittskyddsinstitutet/Rapporten legionella i vatteninstallationer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.