Mulla Krekar Foto: TT

17 gripna för misstänkt terrorbrott i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Italiensk polis uppger att 17 personer gripits i flera europeiska länder i en antiterroroperation. Närmare uppgifter ska komma vid en presskonferens senare i dag.

Operationen som har kodnamnet JWEB har utförts i ett flertal europeiska länder och lett till att 17 personer har gripits misstänkta för terrorbrott. Italiensk polis är i nuläget mycket förtegen om detaljerna kring operationen eller vad de gripna misstänks för, men att närmare uppgifter kommer att ges senare i dag vid en presskonferens.

Ingen av de gripna ska ha varit italiensk medborgare, meddelar den italienska polisen. De gripna misstänks för ”internationell terrorism”.

Mulla Krekar en av de misstänkta

Den Norgebaserade extremislamisten mulla Krekar är en av tiotals misstänkta i en terrorhärva med förgreningar i en rad europeiska länder. Gripanden rapporteras ha gjorts i Finland, Norge, Schweiz, Storbritannien och Tyskland.

Enligt italiensk polis handlar det i första hand om en grupp irakiska kurder som anklagas för terrorplaner över hela Europa. Giuseppe Governale, chef inom italiensk säkerhetspolis, säger till mediebolaget Rai att man koordinerat razzior under torsdagen med minst fyra andra länder, däribland alltså Finland och Norge.

Krekar sitter sedan tidigare fängslad efter att ha dömts till 18 månader av Oslo tingsrätt för att ha hotat en kurd i samband med en tv-intervju i NRK i februari. Nu kan han utlämnas om domstolen säger ja till en begäran från de italienska myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.