Förra året satsades nära 1,4 miljarder kronor på alkoholreklam, en ökning med 28 procent jämfört med 2013, enligt Sifo.
-Reklamen är en av pelarna i den svenska restriktiva alkoholpolitiken och ökar reklamen så dricker folk mer. Det gäller inte minst yngre personer och det är ett stort problem, säger Andrine Winther, vice ordförande i IOGT.
Alkoholreklam är hårt reglerad och den är helt förbjuden i svensk tv, men det har flera kanaler som sänder från Storbritannien kringgått genom att hänvisa till brittiska regler. Konsumentverket och Myndigheten för radio och tv har därför vänt sig till EU-kommissionen för att få klartecken för en eventuell stämning av tv-bolagen SBS och Viasat.
-Vi vet från flera undersökningar att allmänheten och politikerna är trötta på att alkoholindustrin rundar vår reklamlagstiftning och det ska bli spännande att se vad den här framstöten får för resultat, säger Andrine Winther.
Konsumentverket och den svenska bryggerinäringen har två snarlika uppsättningar råd och rekommendationer om hur lagstiftningen ska tolkas och från myndigheten kommer snart en uppdatering som bland annat berör nätreklam och sociala medier.
Fakta: Regler om alkoholreklam
* I Alkohollagen finns en lång rad regler om hur reklamen ska se ut. Den ska bland annat vara måttfull, inte lockande och inbjudande och den får absolut inte utformas med inriktning mot barn och unga under 25 år.
* Marknadsföringen bör begränsas till relevanta fakta rörande alkoholprodukten och dess egenskaper och de ska presenteras i så saklig form som möjligt.
* Enligt Konsumentverkets tolkning innebär kravet på måttfullhet att reklamen inte får ge intryck av att alkohol höjer den fysiska eller psykiska förmågan, främjar social eller sexuell framgång eller löser problem som ensamhet eller tristess.
* Alkoholkonsumtion bör heller inte framställas vara av särskild vikt vid högtider eller årstider.
Källa: Konsumentverket (TT)