Foto: TT

Den amerikanska statsapparaten stängs ned

Uppdaterad
Publicerad

USA:s statsapparat har stängts för andra gången på bara några veckor.

Men stoppet började vid midnatt lokal tid, klockan 06 svensk tid, och väntas bara vara några timmar.

Det var ett maratonanförande av senator Rand Paul som gjorde att budgetdebatten i senaten drog ut på tiden så pass att tidsgränsen midnatt passerades. Vid det klockslaget löpte den senaste kompromissen om USA:s statsbudget ut. Men när Paul talat i nära tio timmar samlade ett förslag om att avsluta debatten tillräckligt med röster, 60 av de 100 senatorerna, rapporterar Reuters.

Väntas gå igenom

Budgetförslaget har nu tillräckligt med röster i senaten för att gå igenom, rapporterar Reuters. Därmed återstår en omröstning i representanthuset och presidentens underskrift för att budgeten ska vara säkrad ett år framåt.

Enligt medier i Washington väntas det gå igenom i båda husen, varför USA sedan ska kunna öppna som vanligt när det dagas på fredagen.

Kan säkras i ett år

Republikanen Rand Pauls invändning var att det borde hållas en debatt om de ökade offentliga utgifterna. Som vanligt numera fortsätter budgeten att gå med stora minus.

– Jag kan ärligt talat inte i god tro bortse från detta, för mitt parti är nu delaktigt till underskottet, säger han.

– Om du är emot (Barack) Obamas underskott, men är för Republikanernas underskott, är inte det själva definitionen av hyckleri?

Om förslaget går igenom säkras finansieringen av USA:s statsmaskineri i ungefär ett år framåt, till och med februari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.