Klarna granskas av amerikansk myndighet – kritiseras även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu dras tumskruvarna åt kring de nätbaserade betaltjänstföretagen i USA som erbjuder tjänsten ”köp nu – betala sen”. Ett av dem är svenska Klarna.

Sveriges nya finansmarknadsminster Max Elger (S) har sett en ökning av konsumtionslån i Sverige och menar att det skapar problem även här.

Nu ska betaltjänstföretaget Klarna kontrolleras i USA. Problem efter köpfesterna i höstas – ”Black Friday” och ”Cyber Monday” – har alarmerat den amerikanska konsumentmyndigheten Consumer Financial Protection Bureau, CFPB.

Fem betaltjänstföretag som tillhandahåller tjänsten ”köp nu – betala sen” ska nu undersökas. Ett av företagen är svenska Klarna. Den nya finansmarknadsministern Max Elger (S) ser liknande problem i Sverige:

– Absolut. Vi har under senare år sett en ökning av sådana här konsumtionslån och risken är att enskilda människor råkar illa ut, säger finansmarknadsminister Max Elger till SVT.

Vill inte intervjuas

Klarna vill inte låta sig intervjuas av SVT men skriver bland annat i ett mejl att man gärna förklarar fördelarna med affärsmodellen jämfört med traditionella kreditkort för den amerikanska myndigheten. Men så här fungerar affärsmodellen, enligt CFPB: Affärskedjorna betalar en avgift på tre till sex procent av köpets värde till betaltjänstföretagen, som Klarna. Ju större köpet är desto mer tjänar både affär och betaltjänstföretag.

Konsumenten får möjlighet att dela upp återbetalningen. Men här menar den amerikanska myndigheten att något händer. De uppdelade köpen blir större än om de betalts direkt och kunderna riskerar tappa kontroll över slutsumman vid flera köp.

Otillräcklig kontroll av kreditvärdighet

Amerikanska CFPB menar också att kontrollen av kundernas kreditvärdighet, alltså möjlighet att faktiskt betala tillbaka lånen, kan vara otillräcklig och riskera att bidra till en skuldfälla.

– Det är det klart att man ska förhålla sig till helheten i konsumentens ekonomi, och jag tror i brist på sådan information kan det lätt bli för lättvindigt, menar finansmarknadsministern.

Fakta Klarna

Klarna värderades i mitten på november till 390 miljarder kronor då bolaget köpte prisjämförelsesidan Pricerunner, och betalade med egna aktier. Det kan jämföras med den traditionella storbanken SEB som värderas till 281 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.