Foto: TT arkiv

USA utfärdar terrorvarning i Europa

Publicerad

Inför sommaren varnar nu USA sina medborgare för möjliga terrordåd på europeisk mark, rapporterar nyhetsbyrån TT. Det handlar dock inte om något uttalat hot, menar USA:s utrikesdepartement.

Amerikanska medborgare varnas för möjliga terrorattacker i Europa i sommar av USA:s utrikesdepartement. Målen för terrordåd kan vara större evenemang, restauranger, köpcenter och kollektivtrafik.

”Vi varnar amerikanska medborgare för risken för potentiella terrorattacker” skriver utrikesdepartementet. Det ska dock inte handla om något konkret, uttalat hot.

Många resenärer under sommaren

Varningen kommer bland annat inför fotbolls-EM i Frankrike och gäller även för turistattraktioner. Turister uppmanas till vaksamhet när de rör sig i offentliga rum, och till att undvika platser där många människor befinner sig. Amerikanska UD säger att varningen gäller fram till augustis slut.

Flera platser oroar

Myndigheten hänvisar även till franska varningar om risken för att terrordåd riktas mot fotbolls-EM i Frankrike samt cykeltävlingen Tour de France, och menar att det stora antalet turister i Europa under sommaren kan utgöra mer lockande mål för terrorister.

Även katolska Världens barn-dagarna i Krakow i Polen, dit cirka 2,5 miljoner besökare väntas åka, nämns i varningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer