Den republikanske kongressledamoten Paul Broun Foto: Scanpix

”Evolutionsteorin är djävulens lögner”

Publicerad

Evolutionen och Big Bang-teorin är lögner från helvetets djupaste hålor. Det säger en republikansk kongressledamot.

”Guds ord är sant, det har jag förstått. Allt jag har lärt mig om evolutionen och Big Bang-teorin är lögner från helvetes djupaste hålor. Det är lögner som ska hindra oss från att förstå att vi behöver en frälsare”.

Uttalandet kommer från den republikanske kongressledamoten Paul Broun som filmades då han höll ett tal under en bankett i Liberty Baptist church i Hartwell Georgia.

Talet hölls för några dagar sedan, men en videoinspelning som lades upp på nätet i helgen gjorde kongressledamotens åsikter kända även utanför delstaten.

Broun sade också att han hittat en rad vetenskapliga bevis på att jorden egentligen är långt mycket yngre än vad vetenskapen sedan länge slagit fast.

”Jag tror att jorden skapade på sex dagar. Det är vad bibeln säger”.

Precis som en annan republikan som haft problem med vetenskaplig evidens, Todd Akin, sitter Broun i kongressens vetenskapskommitté. Han har alltså reell makt över hur vetenskap diskuteras på den högsta politiska nivån i landet.     

Broun, som dessutom är doktor, har tidigare avfärdat teorin om att människan ligger bakom den globala uppvärmningen som en konspirationsteori.

Republikanen, som suttit i kongressen sedan 2007, kampanjar just nu för att bli återvald i november – vilket han med största sannolikhet kommer att bli då ingen motståndare från demokraterna utmanar honom om platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet