Todd Akin Foto: Scanpix

Republikan kritiseras för våldtäktsuttalande

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske kongressledamoten Todd Akin sa att det är väldigt ovanligt att kvinnor blir gravida efter en våldtäkt. Nu backar han – men står fast vid att våldtagna kvinnor inte ska få göra abort.

I en intervju med tv-kanalen KTVI-TV fick den republikanske kongressledamoten Todd Akin frågan om han anser att abort bör tillåtas om kvinnan blivit våldtagen. Svaret blev kraftigt kritiserat även bland republikanska kollegor.

-Först och främst, har jag förstått av läkare, är det väldigt ovanligt. Om det är en riktig våldtäkt har den kvinnliga kroppen sina egna sätt att förhindra en graviditet, säger han och fortsätter:

USA-val 2012

-Men om vi antar att det inte skulle fungera av någon anledning, då tycker jag att det ska bli någon form av bestraffning men jag tycker det är våldtäktsmannen som ska bestraffas, inte barnet.

Massiv kritik

Todd Akin gick varken närmare in på vad en ”riktig våldtäkt” innebar eller vilka dessa kvinnliga sätt att själv ta hand om graviditeten var.

Akins motståndare, demokratiska senatorn Claire McCaskill reagerade snabbt och skrev på Twitter:

”Som kvinna och före detta åklagare som har haft hand om hundratal våldtäktsfall, är jag chockad över Akins kommentarer kring våldtäktsoffer”

Den massiva kritik som kom efter uttalandet kulminerade i att en taleskvinna för republikanske presidentkandidaten Mitt Romney skrev ett uttalande som förtydligade att varken Romney eller hans vicepresidentkandidat Paul Ryan stöder Akins åsikter. Mitt Romney är dock mot aborter men anser att de kan tillåtas om kvinnan blivit våldtagen.

Står fast

Under söndagen tvingades Todd Akin att be om ursäkt. I ett uttalande skriver Akin att han sa fel under intervjun men fortfarande håller fast vid sin ställning, skriver CNN.

”Mitt uttalande reflekterar inte den djupa empati jag känner för de tusentals kvinnor som våldtas och utsätts för övergrepp varje år”

Han fortsatte med att säga att han inser att abort, speciellt i våldtäktsfall, är en väldigt laddad fråga men att han känner så starkt för att skydda livet att han inte tycker att abort är rätt väg att gå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet