• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT

USA-valet 2012: Orden och uttrycken att lägga på minnet

Här kommer vi att lista en rad ord och uttryck som det kan vara bra att ha koll på under höstens amerikanska presidentvalskampanj.

Battle Ground State(Se Swing State)
Birther – En person som ifågasätter att Barack Obama är född i USA och därmed inte får inneha presidentämbetet. Donald Trump är ett exempel på en birther.
Blue State – Delstat där invånarna företrädesvis stödjer det Demokratiska partiet partiet.
DNC – Democratic National Committee. Demokraternas nationella kommitté
Flip-flop(er) –  En plötslig vändning från en politiker i en ståndpunkt eller en fråga. Mitt Romney har av både demokrater och republikaner anklagats för att vara en ”flip-flopper”.
Gerrymandering – En process där man genom att rita om en valkretsindelning för att gynna ett specifikt parti eller kandidat.
Gaffe – En offentlig blunder, ett politiskt klavertramp. Ett bra exempel är när Michele Bachmann under det senaste primärvalet påstod att USA:s grundlagsfäder (Founding fathers) bekäampade slaveriet.
GOP – Grand Old Party. Det Republikanska partiet.
K-street – Lobbyisternas paradgata i Washington.
POTUS – President of the United States. USA:s president.
Pundit – Politisk kommentator. Används ofta nedsättande.
Purple State(Se Swing State)
RNC – Republican National Committee. Republikanernas nationella kommitté
Red State Delstat där invånarna företrädesvis stödjer det Republikanska partiet.
RINO – Republican In Name Only. Nedsättande betäckning på en Republikan som inte anses vara tillräckligt renlärig/konservativ.
Reaganomics – Beskriver Reaganadministrationens ekonomiska politik under 80-talet. Kort handlar det om minskade statliga utgifter, sänkt skatt och minskade regleringar för näringslivet. Kallades även för voodoo-ekonomi av Reaganmotståndare som ansåg att siffrorna helt enkelt inte gick ihop.
Romney Hood – Ett uttryck myntat av Obamakampanjen i augusti. Obama menade att till skillnad från Robin Hood, som stal från de rika och gav till de fattiga, stjäl Romney från de fattiga och ger till rika.
SCOTUS – Supreme Court of the United States. USA:s högsta domstol.
Super Pac (Political Action Committee) – En organisation som kampanjar för eller mot en politisk kandidat, eller ett lagförslag. Kan ta emot obegränsat med pengar från privatpersoner, företag eller fackförbund, men får inte direkt samarbeta eller kommunicera med en specifik kandidats kampanj.
Swing State – En delstat där det står och väger mellan Demokrater och Republikaner. Dessa delstater är extra viktiga för kampanjerna och stora pengar läggs på politisk reklam i dessa. Florida, Ohio och Virginia är några av dessa stater.
Sunbelt (Solbältet) – Staterna i södra USA, från väst till öst. Ett starkt fäste för Republikanerna.
Swingle – Single women voters. Singelkvinnor är en stor del av den amerikanska väljarkåren och att vinna ”Swingle”-rösten kommer att vara oerhört viktigt i höstens val.
SOTU – State of the Union. Presidentens årliga tal till nationen inför kongressen.
Third Rail Of American Politics – En metafor för en politisk fråga som är så laddad och kontroversiell att den politiker som tar upp den, kommer att lida politiskt. Vapenfrågan har varit en sådan fråga i amerikansk politik. Kommer från att den tredje strömförande skenan i ett tågrälssystem troligen dödar dig om du rör vid den.
The East Room – Vita husets största rum. Används främst för underhållning, presskonferenser och ceremonier.
The West Wing – Den del av Vita huset där presidenten har sitt kontor. Här finns bland annat Ovala rummet (Oval Office) och Rooseveltrummet (Roosevelt Room).
Teavangelicals Sammanskrivning av Tea Party och Evangelical. Beskrivande ord för personer som förenar Tea Party-rörelsens ekonomiska värderingar och den evangelikala högerns värdekonservatism.
The Lamestream Media – En nedsättande term för liberal och mainstreammedia. Används ofta av Republikaner för att beskriva det mesta utom Fox News. Termen användes och används fortfarande flitigt av till exempel Sarah Palin. 
VPOTUS – Vice President of the United States. USA:s Vicepresident.
 

Listan kommer att uppdateras under hösten. Har du tips på ord och uttryck som bör vara med – skicka ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet