Kinas president Hu Jintao, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Rysslands president Vladimir Putin. Dessutom: På gatorna i Indien firade Obamas anhängare. Foto: Scanpix

Världen gratulerar Obama

Uppdaterad
Publicerad

Gratulationerna strömmar nu in till USA:s återvalde president. Barack Obama har stort stöd i många andra länder än sitt eget.

Tisdagens val bevakades noga i fler länder än USA. Vid många av de amerikanska ambassaderna runt om i världen hölls valvakor och när resultatet stod klart i morse började även de internationella gratulationerna att strömma in till den återvalde presidenten.

Kinas utrikesminster säger till nyhetsbyrån AP att både presidenten och premiärministern i Kina ringde och gratulerade Barack Obama personligen till segern.

USA-val 2012

Den brittiske premiärministern David Cameron valde också att sända en hälsning på Twitter. ”Varma gratulationer till min vän @BarackObama. Ser fram emot fortsatt samarbete.”

Sveriges statminister Fredrik Reinfeldt hyllade också Obamas valkampanj.

– Det är klart att jag måste gratulera honom till en fantastisk bedrift. Han är omvald, och har bedrivit en väldigt bra och inkluderande kampanj. Demokraterna tycker jag talar bättre till hela USA, sa Fredrik Reinfeldt i Svt:s valsändning.

-Kreml tog emot beskedet om Barack Obamas seger i valet mycket positivt, sade den ryske presidenten Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov.

Den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev är också uppskattande. Han kallar i ett uttalande Obama för en ”begriplig, förutsägbar och ganska lyckad” president.

-Jag är glad att mannen som kallar Ryssland för sitt lands fiende nummer ett inte kommer bli president i detta stora och inflytelserika land, säger  Dmitrij Medvedev enligt nyhetsbyrån TT.

Inte bara glädje över segern

Den israeliska prmiärministern Benjamin Netanyahu däremot, som har en mer ansträngd relation till den återvalde presidenten, uttryckte sig mer försiktigt.

”Jag kommer att fortsätta arbeta med president Obama för att bevara Israels strategiska intressen”, skrev Benjamin Netanyaho.

Och inte heller palestinska ledare var översvallande i sina lyckönskningar. Saeb Erekat bad istället den amerikanske presidenten att ändra kurs och stödja de palestinska försöken att få FN:s generalförsamling att erkänna Palestina som en självständig stat.

Populär bland vanliga medborgare

Men på många håll i världen uttryckte vanliga medborgare glädje över dagens valresultat. Inte bara i Indonesien där presidenten är uppväxt, och i Kenya, där delar av släkten Obama bor, utan även i till exempel Kina, där många befarat att en seger för Mitt Romney skulle innebära sämre relationer mellan Kina och USA.

– Obamas seger är i linje med vad det kinesiska folket vill, gissar studenten Hong Zihan som intervjuades av AP vid den amerikanska ambassaden i Peking.

I Burma drog vissa en suck av lättnad efter segern. Rädslan för hårdare sanktioner istället för samtal med regimen har varit påtaglig.

– Det är bra att Obama blir återvald. Han är väldigt flexibel och USA:s internationella relationer har förbättrats under hans år vid makten, säger Thit Oo, bilmekaniker i den tidigare huvudstaden Rangoon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet