Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ökar pensionspengarna Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utredning: Pensionerna kan höjas om två år

Publicerad

Det finns ett stort överskott i det statliga pensionssystemet. Redan om två år kan pensionerna höjas om de politiska besluten fattas. Det visar en utredning som gjorts i regeringskansliet.

Det handlar om vad som ska hända med 1 200 miljarder kronor. En summa som växer. Det handlar om överskottet i det statliga pensionssystemet, alltså den pension som är beroende av hur länge och hur mycket du arbetat ihop. Redan för 18 år sedan utreddes det vad man ska göra om det blir överskott. Då hände inget men nu har Socialdepartementet utrett frågan igen.

– Under lång tid var det underskottssituationen som var frågan. Systemets bromsades år 2010 och det har satt sig mentalt tror jag. Att det skulle bli ett sådant stort överskott är nog överraskande för många, säger Ole Settergren som analyschef Pensionsmyndigheten till SVT.

Kan betalas ut om två år

Det här är pengar som alltså inte hamnar i det orangea pensionskuvertet. Redan år 2024 finns pengar att dela ut utan att hota pensionssystemets fortlevnad (tillgångarna är tio procent större än skulderna) – enligt den äldre utredningen.

– Inledningsvis blir det väldigt lite pengar, men i de scenarier och beräkningar som finns i Socialdepartementets utredning så blir det åtskilligt mer pension med tiden, säger Ole Settergren, under förutsättning att de politiska besluten tas.

Det finns två anledningar till att pensionspengarna växer. Den ena är att storleken på ålderskullarna är gynnsamma – fler i arbete och färre äldre.

Överskottet fortsätter växa

Den andra anledningen att pensionerna kan öka är att pengarna växt på finansmarknaderna. Det kommer att fortsätta hävdar en som är ansvarig för 466 miljarder av pensionspengarna, trots den rådande osäkerheten, med hög inflation och stigande räntor.

– Vi känner oss ganska trygga med att vi kommer kunna skapa avkastning så att överskottet fortsätter att växa, säger Kristin Magnusson Bernard som är vd Första AP-fonden till SVT.

I det statliga pensionssystemet finns det en broms, alltså att pensionerna minskar om samhällsekonomin krymper. Det finns i dagsläget ingen gas, en ökning av pensionerna, om inbetalningar och avkastning ökar pensionsreserverna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer