De två bröderna Said och Cherif Kouachi jagas av fransk polis efter terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Bröder jagas för massakern

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre misstänkta för terrorangreppet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo har överlämnat sig själv till polisen. De övriga två är fortfarande på fri fot och har efterlysts i hela landet. Dådet i Paris har hittills skördat 12 dödsoffer.

En stor polisinsats har under natten genomförts i staden Reims, enligt AFP och flera franska medier. Tidningen Le Point uppgav genom en poliskälla att de tre misstänkta personerna hade lokaliserats i Reims, men den uppgiften bekräftas inte av polisen officiellt.

Insatsen ska ha riktat in sig mot en byggnad i kvarteret la Croix-Rouge i södra Reims. Efter att beväpnad polis genomsökt byggnaden utreder polisens tekniker lokalerna.

Husrannsakningar ska även ha skett i Paris 19:e arrondissement, norr om Charlie Hebdos redaktion, och på orten Charleville-Mézières, strax nordost om Reims.

Efterlysta i hela landet

Under natten har fransk polis gått ut med en nationell efterlysning av de misstänkta, som beskrivs som ”farliga och tungt beväpnade”. Polisen bekräftar att de misstänkta har identifierats.

De tre misstänkta ska enligt polisen vara män – 18, 32 och 34 år gamla.

En taleskvinna för Paris åklagarämbete bekräftar för New York Times att den yngste misstänkte gärningsmannen överlämnade sig själv till polisen, i Charleville-Mézières. Enligt källor till nyhetsbyrån AFP skedde detta redan klockan 23 på kvällen.

– Han presenterade sig själv och sattes i förvar, säger Agnès Thibault-Lecuivre till tidningen.

18-åringen ska ha sett sitt namn spridas på sociala medier och därefter själv uppsökt polisen.

De två äldre misstänkta är bröderna Cherif och Said Kouachi, härrörande från Paris. En av bröderna ska tidigare ha dömts för terrorbrott. Fransk polis har nu gått ut med deras namn och bild i ett försök att få allmänhetens hjälp att hitta männen.

De misstänkta ska enligt franska medieuppgifter ha lämnat kvar id-handlingar i flyktbilen från dådet i Paris, vilket gjorde att polisen kom dem på spåren.

Felaktiga uppgifter om gripanden

Den brittiska tidningen The Guardian citerade tidigare under onsdagskvällen en talesman för den franska polisen, som uppgav att tre misstänkta gripits. Uppgifterna bekräftades först av vice borgmästaren i Paris för CNN, men togs dock därefter tillbaka.

Inga franska medier har än så länge bekräftat att detta skett. The Guardian har sedan själva backat från uppgifterna.

Slog till under möte

Dagens blodiga terrorattack inleddes vid 11.30 på förmiddagen, då tre svartklädda och maskerade män med automatvapen och granatgevär trängde sig in på tidningens redaktion, som ligger i Paris elfte arrondissement.

Attacken skedde när tidningens journalister deltog i ett möte på redaktionen, uppger en källa på Charlie Hebdo för Francetvinfo. Ett antal av de anställda på tidningen lyckades ta sig upp på byggnadens tak, men tio personer ska ha dödats i tidningens lokaler. Under attacken ska gärningsmännen ha skrikit ”Gud är större.”

– Det är ett angrepp mot hela mänskligheten, inte bara mot journalister, säger Fauzi som SVT:s utsända Henrik Silver möter på gatan där tidningen Charlie Hebdo har sin redaktion. Fauzi, som inte vill uppge sitt efternamn säger att han som fransk muslim fördömer attacken. 

– Det är galningar som gjort det här, säger Fauzi.

– Det är chockerande, jag trodde aldrig att det skulle kunna hända här, säger en annan Parisbo till SVT Nyheter. 

Fem av tidningens tecknare dödades i dagens attentat. En av de döda är Stéphane Charbonnier, känd som Charb. Bland de tolv dödsoffren finns också två poliser.

Välplanerad attack

Tidningen publicerade nyligen en satirteckning på sitt Twitterkonto som föreställde ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, men om det har med attacken att göra är oklart.

Enligt SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten tyder mycket på att morgonens attack var välplanerad.

– Ja, det är ju vad man omedelbart anför som motiv, men dådet kan inte vara ett spontandåd. Den här redaktionen ligger undangömd, det finns ingen namnskylt utanför. Och här jobbar normalt sett inga tecknare. De var inne i dag på ett möte, normalt sett är det bara 2-3 personer inne på redaktionen. Så det kan inte ha varit något man spontant kom på i dag, och de här som har utfört dådet är uppenbart vältränade och fullständigt hänsynslösa.

Massiv polisjakt

20 människor skadades i attacken, och för fem av dessa uppges tillståndet under onsdagskvällen vara allvarligt.

Gärningsmännen flydde efter attentatet i en svart bil av märket Citroën DS, men övergav sedan bilen för att stjäla en ny bil.

Över 3.000 poliser deltog under dagen i jakten på attentatsmännen, som under kvällen koncentrerades till staden Reims i den nordöstra franska regionen Champagne-Ardenne.

Omedelbart efter attentatet höjdes säkerhetsläget i hela Île de France – regionen kring landets huvudstad – och den franske presidenten Francois Hollande höll under kvällen ett tal till nationen.

I sitt tal uttryckte Hollande sitt deltagande med offrens anhöriga, uppmanade till enighet och meddelade att torsdagen utlysts till nationell sorgedag.

– Enighet är vårt bästa vapen.

Tidningen tidigare attackerad

Den satiriska tidningen Charlie Hebdo har tidigare attackerats efter att ha publicerat karikatyrer av muslimska ledare 2011.

Veckotidningen , som uppfattas som en vänsterskrift, startades i kölvattnet av studentprotesterna 1968.

Skribenterna är kända namn, även om de inte undertecknar med sina namn. Den innehåller också skämtteckningar. Bland annat har tidningen publicerat de omstridda danska profetteckningarna.

Högsta säkerhetsnivå är infört i hela Île-de-France, som består av åtta departement centrerade runt Paris.

Den högsta säkerhetsnivån innebär:

  • Att armén förstärker polisen med övervakning och patrullering
  • Uttökade befogenheter att stanna och kontrollera privatpersoner
  • Utökade kontroller och ökad användning av teknik för att söka efter sprängmedel
  • Aktivering av krisenheter, från högsta till lägsta myndighetsnivå
  • Höjd beredskap för räddningstjänst och ordningsmakt

Källa: Nationella gendarmeriet (TT)

 * Charlie Hebdo är en fransk satirtidskrift som kommer ut en gång i veckan. Upplagan ligger i normala fall på 75 000 exemplar.

 * År 2006 återpublicerade tidskriften de tolv Muhammed-teckningar som tryckts av danska Jyllands-Posten och lett till världsomfattande protester. Tidskriften stämdes av flera muslimska samfund, men friades med hänvisning till att teckningarna var riktade mot muslimsk terrorism – inte mot islam i allmänhet.

 * År 2011 förstördes Charlie Hebdos redaktion av en bomb inför utgivningen av ett nummer med fler Muhammed-teckningar.

 * På jihadistsajter förekom både hot och uppmaningar till aktioner mot tidningen.

 * Vid nyår 2012/2013 aviserade tidningen en tecknad biografi över profeten – inte satirisk, däremot ett projekt som utmanade den muslimska traditionen att inte avbilda Muhammed.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet