10 miljoner hinduer badar i helig Ganges

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tio miljoner indiska pilgrimer och hundratals asktäckta nakna heliga män började på onsdagen ta sig ner i den av hinduer dyrkade floden Ganges.

”Stora badardagen” infaller under världens största religiösa högtid, den 104 dagar långa kumbh mela, och datum för dagen fastslås noggrant av astrologer.

Kumbh mela, ett jättelikt spektakel i färg och ljud och religiositet, hålls vart tredje år. De troende anser att ett dopp i Ganges renar dem från synd och befriar dem från reinkarnationscykeln med livet och återfödelsen. I Haridwar rinner också floden snabbt och vattnet är där relativt lite förorenat.

Lever ensamma

De heliga män som står högst i rang, de nakna ”naga sadhu”, ser sig själva som hinduismens väktare och försvarar med hetta sin rätt att bada i det mest lyckobådande ögonblicket.

De är också asketiska, kringvandrande munkar som tar avstånd från vanligt liv och ofta lever ensamma i skogar och berg där de ägnar sig åt meditation – för att vid kumbh mela komma och leda badceremonierna.

Inför tusentals åskådare klev mängder av skäggiga heliga män ner i det iskalla flodvattnet för ett snabbdopp.

-Allt går mycket bra och det har inte varit några problem med stökiga folkmassor, sade en presstalesman för högtiden. -Över tio miljoner började bada i dag.

”Mitt livs höjdpunkt”

Badhögtiden roterar mellan fyra platser, och i år är det staden Haridwar i norra Indien som har fått resa jättelägren för tillströmmande troende från hela landet.

-Det här är mitt livs höjdpunkt, sade 51-årige besökaren Nikunj Beriwal från Västbengalen. -Det är jobbigt med all trängsel och allt köande men hela min familj ville resa hit.

Haridwar säges vara den plats där Ganges lämnar Himalayas berg och inleder sin långa färd över norra Indien till Bengaliska viken.

Enligt kumbh melas ansvariga har uppemot 40 miljoner människor badat sedan den 14 januari i den 15 kilometer långa sträcka av Ganges som betraktas som särskilt helig.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.