100.000 irakier kan rösta i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Över 100.000 irakier som bor i Sverige, Finland och Norge har fredag till söndag chansen att rösta i svenska vallokaler när ett nytt parlament i Bagdad ska utses. Säkerheten kring valet är inte bara viktig i det våldsplågade Irak.

Omkring 1,4 miljoner utlandsirakier kan rösta i 80 städer i 16 länder enligt den irakiska valkommissionen. Den svensk-irakiska kontingenten är den näst största i Europa efter Storbritannien. Här kan diasporan delta i den unga demokratins mest centrala övning i vallokaler i Stockholm, Södertälje, Malmö och Göteborg.

”Litet Irak i Sverige”

-”Det finns ett litet Irak i Sverige”, sade Carl Bildt när han var i Irak i förra veckan. Jag kontrade med att det finns ett litet Sverige i Irak, säger landets Stockholmsambassadör Ahmad Bamarni.

-I det senaste riksdagsvalet gick det att rösta i tre städer i irakiska Kurdistan, berättar han.

Våra båda länders sammanflätade politiska liv kan också illustreras med att flera svensk-irakier kandiderar till parlamentet i Bagdad, att miljöministern Narmin Othman varit flykting i Sverige och att Abir Al Sahlani, shiaarabisk centerpartist som kandiderar till riksdagen i höstens svenska val, är i södra Irak och kampanjar för sin fars parti.

Blodbad

I Irak har det i dagarna ställts till med blodbad för att försöka sabotera valet. I Sverige är säkerheten också viktig. Vid det förra irakiska valet 2005 försökte några män tända eld på en vallokal i Kista och dömdes till fängelse. Det kan inte uteslutas att det finns en hotbild även i dag, enligt ambassadören.

-Flera hundra Saddamlojalister lever i Sverige, framför allt i söder. En del är krigsförbrytare.

Säpo samarbetar

Säkerhetspolisen vill inte säga om helgens val är hotat, men uppger att den har samarbetat med polismyndigheterna där vallokalerna ligger.

I Stockholms län finns de i Södertälje, Husby och Skärholmen.

-I dagsläget tycker vi inte att det finns en hög hotbild mot evenemanget, säger Johan Allard, tillförordnad chef för ordningspolisen i Södertälje.

Fler kan rösta nu

I förra valet röstade 31.000 irakier i Sverige. Ambassadör Bamarni tror på större deltagande nu eftersom fler irakier flyttat hit sedan dess och för att flera partier bojkottade valet den gången.

För många kan det likväl bli omständligt: Det krävs identitetsbevis från Irak, och en del har långt till vallokalerna.

Alhan Said och hennes make bor i Gagnef. De kom till Sverige för tre år sedan. De kommer inte att rösta.

-Vi vet för lite om vilka som ställer upp och vad de vill.

Hon säger att hon hoppas att valet innebär att Irak blir stabilare och säkrare.

Ca 170.000 irakier i Sverige

I Sverige finns enligt Iraks ambassad över 170.000 personer som är födda i Irak eller har irakiskt påbrå. Uppskattningsvis är över hälften kurder.

Myndiga med erforderliga irakiska id-handlingar är röstberättigade i valet till parlamentet i Bagdad.

I Norge och Finland saknas vallokaler. Irakier där hänvisas också till Sverige. Sammanlagt finns uppskattningsvis över 100.000 röstberättigade i de tre länderna.

Röstning sker på fem håll: I Stockholmsförorterna Husby och Skärholmen, i Södertälje, Göteborg och Malmö.

Det går att rösta från och med fredagen till på söndag, den huvudsakliga valdagen i Irak.

Valet är det tredje på nationell nivå i Irak efter diktatorn Saddam Husseins fall 2003.

Källa: Iraks ambassad. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.