Omkring 1,4 miljoner utlandsirakier kan rösta i 80 städer i 16 länder enligt den irakiska valkommissionen. Den svensk-irakiska kontingenten är den näst största i Europa efter Storbritannien. Här kan diasporan delta i den unga demokratins mest centrala övning i vallokaler i Stockholm, Södertälje, Malmö och Göteborg.
”Litet Irak i Sverige”
-”Det finns ett litet Irak i Sverige”, sade Carl Bildt när han var i Irak i förra veckan. Jag kontrade med att det finns ett litet Sverige i Irak, säger landets Stockholmsambassadör Ahmad Bamarni.
-I det senaste riksdagsvalet gick det att rösta i tre städer i irakiska Kurdistan, berättar han.
Våra båda länders sammanflätade politiska liv kan också illustreras med att flera svensk-irakier kandiderar till parlamentet i Bagdad, att miljöministern Narmin Othman varit flykting i Sverige och att Abir Al Sahlani, shiaarabisk centerpartist som kandiderar till riksdagen i höstens svenska val, är i södra Irak och kampanjar för sin fars parti.
Blodbad
I Irak har det i dagarna ställts till med blodbad för att försöka sabotera valet. I Sverige är säkerheten också viktig. Vid det förra irakiska valet 2005 försökte några män tända eld på en vallokal i Kista och dömdes till fängelse. Det kan inte uteslutas att det finns en hotbild även i dag, enligt ambassadören.
-Flera hundra Saddamlojalister lever i Sverige, framför allt i söder. En del är krigsförbrytare.
Säpo samarbetar
Säkerhetspolisen vill inte säga om helgens val är hotat, men uppger att den har samarbetat med polismyndigheterna där vallokalerna ligger.
I Stockholms län finns de i Södertälje, Husby och Skärholmen.
-I dagsläget tycker vi inte att det finns en hög hotbild mot evenemanget, säger Johan Allard, tillförordnad chef för ordningspolisen i Södertälje.
Fler kan rösta nu
I förra valet röstade 31.000 irakier i Sverige. Ambassadör Bamarni tror på större deltagande nu eftersom fler irakier flyttat hit sedan dess och för att flera partier bojkottade valet den gången.
För många kan det likväl bli omständligt: Det krävs identitetsbevis från Irak, och en del har långt till vallokalerna.
Alhan Said och hennes make bor i Gagnef. De kom till Sverige för tre år sedan. De kommer inte att rösta.
-Vi vet för lite om vilka som ställer upp och vad de vill.
Hon säger att hon hoppas att valet innebär att Irak blir stabilare och säkrare.
Ca 170.000 irakier i Sverige
I Sverige finns enligt Iraks ambassad över 170.000 personer som är födda i Irak eller har irakiskt påbrå. Uppskattningsvis är över hälften kurder.
Myndiga med erforderliga irakiska id-handlingar är röstberättigade i valet till parlamentet i Bagdad.
I Norge och Finland saknas vallokaler. Irakier där hänvisas också till Sverige. Sammanlagt finns uppskattningsvis över 100.000 röstberättigade i de tre länderna.
Röstning sker på fem håll: I Stockholmsförorterna Husby och Skärholmen, i Södertälje, Göteborg och Malmö.
Det går att rösta från och med fredagen till på söndag, den huvudsakliga valdagen i Irak.
Valet är det tredje på nationell nivå i Irak efter diktatorn Saddam Husseins fall 2003.
Källa: Iraks ambassad. (TT)