Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
100 000 miljoner människor kan hamna i fattigdom i Indien

100 miljoner människor kan hamna i fattigdom i Indien

Publicerad

Indiens premiärminister sätter landets ekonomi högst på prioriteringslistan. Då 100 miljoner människor kan hamna nedanför fattigdomsgränsen på grund av coronapandemin i landet.
– Fattiga och outbildade människor som blivit av med jobbet lider, säger busschauffören Gangaram.

Indien har sakta men säkert börjat öppna upp och människor har börjat röra sig på gatorna igen. Landet, med en befolkning på 1,3 miljarder, hade länge förbryllande få registrerade smittfall. Men på kort tid har läget förändrats. Hela 10 000 nya smittfall har bekräftats i landet bara under de senaste dagarna, vilket är den högsta siffran hittills. Och det finns inget som tyder på att det håller på att plana ut.

Dessutom har arbetslösheten stigit med så mycket som 20 till 27 procent och ekonomin krymper för första gången sedan 1970-talet.

100 miljoner människor

De som drabbas hårdast är de fattiga migrantarbetarna. Man har räknat på att 100 miljoner människor kan hamna nedanför fattigdomsgränsen på grund av coronapandemin.

– Jag är en outbildad man och har mist mitt levebröd, andra kan fortsätta att jobba hemifrån med sina datorer men fattiga och outbildade människor som blivit av med jobbet lider, säger busschauffören Gangaram.

Ekonomin överst på prioriteringslistan

Indiens premiärminister har sagt att ekonomin är överst på regeringens prioriteringslistan. Och i maj presenterades ett stödpaket på över 2 500 miljarder.

– Åtgärder för att stärka ekonomin behövs i kampen mot coronaviruset. Därför kommer regeringen nu utan dröjsmål att fatta en rad beslut, säger Indiens premiärminister Narendra Modi.

I Indien har 6 649 människor hittills avlidit med covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet