Många av besökarna hade tillbringat den kyliga natten i sovsäckar för att få en bra plats under minnesceremonin, som hölls i skuggan av Gallipolis berg och inleddes till tonerna av en australisk didgeridoo.
Den turkiska regeringens beslut att hålla huvuddelen av minnesceremonierna en dag tidigare, på fredagen, har väckt ilska i Armenien där tilltaget ses som ett försök att överskugga hundraårsdagen av det armeniska folkmordet i dåvarande Osmanska riket.
Nationell helgdag
Bland de ditresta hedersgästerna på Gallipoli fanns Australiens och Nya Zeelands premiärministrar Tony Abbott och John Key. Slaget på Gallipoli var första gången de båda länderna stred under egen flagg, och minnesdagen – kallad ”Anzac-dagen” efter den militära koalitionen – är en nationell helgdag i både Australien och Nya Zeeland.
– Likt varje generation före oss har vi samlats här på Gallipoli eftersom vi anser att Anzac-styrkorna representerar de bästa sidorna av det australiska folket: Uthålligheten hos dem som besteg klipporna under kulspruteregn, medkänslan hos sjuksystrarna som omhändertog de tusentals sårade, sade Abbott, enligt nyhetsbyrån Reuters.
– Det är den största kärleken någon kan hysa – beredskapen att offra sitt liv för sin vän.
250.000 marscherade
I Sydney deltog uppskattningsvis 250 000 människor i en minnesmarsch till tonerna av folkvisan – tillika landets inofficiella nationalsång – ”Waltzing Matilda”.
En av deltagarna, 90-åriga Joyce Sillett, har tittat på den årliga minnesmarschen sedan 1930.
– Min far klev i land på Gallipoli och jag kommer hit varje år för att hedra hans minne, säger hon till Sydney Morning Herald.
Fakta: Slaget vid Gallipoli
* Den 25 april 1915 landsteg allierade trupper på Gallipoli i syfte att erövra Konstantinopel (i dag Istanbul).
* Sammanlagt deltog över 500 000 brittiska, franska, australiska, nyzeeländska och indiska soldater, samt 400 000 turkiska soldater.
* Slaget pågick i åtta månader och krävde drygt 131 000 liv, mestadelen turkiska.
* De allierade styrkorna såg ändå slaget som ett nederlag och var tvungna att dra sig tillbaka.
* De turkiska styrkorna leddes av general Mustafa Kemal – sedermera känd som Kemal Atatürk, det moderna Turkiets landsfader.
Källa: BBC