Trånga gränder försvårar räddningsarbetet. Foto: TT

Byggadsarbetare instängda vid husras i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Många dödades och skadades vid flera husras i Indien på lördagen. Tio människor, varav fem barn, miste livet när ett fyravåningshus kollapsade i ett tättbebyggt område i New Delhi. Det andra raset kom bara timmar efter det första.

I staden Chennai i sydöstra Indien rasade ett elvavåningshus som var under uppbyggnad. Därifrån har hittills rapporterats om minst nio döda och 28 skadade.

Man vet ännu inte det exakta antalet instängda byggnadsarbetare, men enligt vissa uppgifter är det dussintals, andra talar om över 100.

Arbetet med att hitta eventuella överlevande pågår. Räddningsmanskapet hör ibland svaga röster inifrån byggnaden, men det tar tid att gräva och såga sig igenom rasmassorna.

Dröjer innan alla är funna

Räddningsinsatsen vid byggnaden kommer att pågå i flera dagar och försvåras av att platsen enbart kan nås från en trång gränd. Husraset har polisanmälts.

Det är monsunperiod i Indien och de häftiga ovädren tros ha utlöst kollapsen.

– Raset kan ha orsakats av ett blixtnedslag, spekulerar Balagaru, en av byggarna. Vi hade ännu inte hunnit få åskledaren på plats.

Polisen i södra Indien har gripit två direktörer hos de aktuella byggfirmorna.

Undermåligt byggda hus vanligt

Husraset i New Dehli kan ha orsakats av ett byggprojekt pågick på en intilliggande tomt. Biträdande polischef Madhur Verma säger att den rasade fastighetens värdar kommer att lagföras för försummelse. En polisanmälan har även gjorts mot det byggbolag som verkade på tomten intill.

Bristfälligt byggda hus är ett stort problem i Indien, bara under det gångna året har omkring 100 människor mist livet i olika husras. I september i fjol dog 60 människor när ett femvåningshus rasade i Bombay.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.