100 dagar med Biden – så har han hållit sina vallöften

Publicerad

Under valrörelsen la Joe Biden särskild tonvikt vid flera områden där han ville åstadkomma förändring. Han kom med löften om bland annat pandemin, ekonomin, rasismen och klimatförändringarna. På vissa områden har han tagit krafttag, på andra har han inte så mycket att visa upp. SVT har sammanfattat Bidens viktigaste steg under sina första hundra dagar.

Pandemin

Över 200 miljoner vaccinationer har genomförts vilket är dubbelt så många som han lovade i början av perioden. Fler än hälften av alla amerikaner har fått minst en dos vaccin och USA är därmed ett av de mest framgångsrika länderna i världen när det gäller vaccinering. 

Ekonomin

Ett stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar har klubbats av Kongressen. Paketet innebär bland annat att många amerikaner kunnat kvittera ut en check på 1400 dollar vilket lindrat nöd när miljoner jobb försvunnit i den ekonomiska nedgången.

Tillväxten väntas dock ta fart igen på grund av stimulanspaketet och när allt fler jobb återskapas i takt med att pandemin klingar av.  

Klimat

USA har återinträtt i Parisavtalet och kommit med ett nytt klimatlöfte som innebär att koldioxidutsläppen ska halveras till 2030, jämfört med nivåerna 2005.

Utrikespolitik

Utrikespolitiskt har Biden, till skillnad från sin företrädare, drivit en aggressiv linje mot Ryssland. Sanktioner har införts efter ryska cyberattacker och inblandningen i det amerikanska valet. Biden har också kallat Putin en mördare.

Han har tagit ut avståndet till Saudiarabien efter mordet på journalisten Khashoggi medan linjen mot Kina inte har förändrats sedan förra administrationen och är fortsatt hård.  

Rasism

En översyn av polisväsendet med anledning av övervåld som förekommer vid polisingripanden har inte gjorts. Inte heller Bidens förhoppningar om en mer restriktiv vapenlagstiftning har lett till några konkreta resultat. 

Immigration

Bidens löften om en ändrad immigrationspolitik har kommit på skam när antalet människor från i första hand Centralamerika med förhoppningen att komma in i USA ökat stort vid gränsen till Mexiko.

Hans löften om att fler migranter ska få komma in i landet har med hänvisning till pandemin, inte infriats. Nya uppsamlingsläger för i första hand allt fler ensamkommande barn har ställts i ordning. Både demokrater och republikaner kritiserar Biden för hur situationen vid gränsen ser ut.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.