Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är ryssarna som är emot kriget men lever kvar i Ryssland – hör sociologen Anna Kulesjova berätta. Foto: Yuri Kochetkov/EPA/TT

Så drabbas ryssar som gör motstånd mot Putins krig

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det nästan omöjligt att få en inblick i hur många i Ryssland som är emot det pågående kriget i Ukraina. Det beror främst på rädsla, säger forskaren Anna Kulesjova. Varenda ord som staten anser vara felaktigt kan leda till ett långt fängelsestraff. Men Kulesjova har gjort djupintervjuer med 100 personer som är emot kriget och den ryska regimen.

Enligt sociologen Anna Kulesjova, som själv bor i Luxemburg sedan krigets utbrott, finns det en uppfattning om att ryssar som stannar kvar i hemlandet stöttar Putins regim. En förklaring till det är att det är näst intill omöjligt att få människor att våga säga vad de egentligen tycker och tänker. 

– Tänk, människor kan hamna i fängelset i tio år bara för att de inte håller med staten, säger hon.

Kriget i Ukraina

Trots det lyckades Anna Kulesjova intervjua över 100 personer som är kvar i Ryssland och som fördömer det pågående kriget i Ukraina.

Anna Kulesjova är noggrann med att påpeka att hennes studie bygger på ett litet underlag. Hon tror dock att omfattande studier kommer att bli möjliga först en tid efter att kriget avslutats.

Stor bredd

I sin studie har Kulesjova pratat med både barn och vuxna med olika yrken – läkare, lärare, hemmafruar och banktjänstemän. 

– Vissa vill lämna Ryssland men kan på grund av olika anledningar inte göra det och de lider. Andra är emot kriget och regeringen men fortsätter att leva vidare nästan som vanligt. De är inte redo att starta om livet på nytt i ett land där de inte har något jobb, inte kan språket och inte känner någon, säger Anna Kulesjova.

I klippet ovan hör du sociologen Anna Kulesjova berätta om människor i Ryssland som är emot kriget – och hur de  påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet