Medlemmar av staden Westhoffens judiska minoritet går bland de vandaliserade gravarna. Foto: Jean-Francois Badias/TT

107 judiska gravar skändade i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Judiska gravar nära staden Strasbourg i Frankrike har sprejats med hakkors och antisemitisk graffiti. Fransk polis utreder nu 107 fall av gravskändningar, i ett land som har sett en 74-procentig ökning av antisemitiska brott mellan 2017 och 2018.

– Jag vill säga till dem som tror att de kan komma hit mitt i natten och besudla minnet av de som är begravna här… att vi inte kommer att låta dem vara och att vi kommer att mobilisera och agera, säger Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner, rapporterar CNN.

Inrikesministern, som har besökt begravningsplatsen i byn Westhoffen, väster om Strasbourg, kallar vandaliseringen för ”avskyvärda antisemitiska gärningar” och har meddelat att en ”officiell byrå för att motverka hat” ska inrättas.

Antisemitiska brott har ökat med 74 procent

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har fördömt vandaliseringen och skriver i ett uttalande på Twitter: ”Antisemitism är ett brott och vi kommer att bekämpa det, i Westhoffen, och överallt, så att våra döda kan vila i fred.

Provinsen Alsace har drabbats hårt av antisemitiska attacker de senaste åren. I februari förstördes 96 gravar på en judisk begravningsplats i byn Quatzenheim.

I Frankrike bor runt 500 000 människor med judiskt påbrå, vilket är den största befolkningen av judar i Europa. Samtidigt har landet sett en 74-procentig ökning av antisemitiska brott, enligt franska myndigheter, mellan 2017 och 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.