Med ännu ett år av lite nederbörd är brandrisken ovanligt hög för att vara Australiens första vårvecka, enligt Reuters. Foto: Reuters, AP, TT

110 skogsbränder har brutit ut i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen för skogsbränder i Australien startade tidigt i år och har hittills förstört ett 20-tal hem och skadat en brandman som arbetade med bekämpningen.

De årliga skogsbränderna i sydöstra Australien började tidigt i år. Enligt lokala myndigheter har 110 skogsbränder blossat upp i både Queensland och New South Wales sedan i fredags.

På bilder syns hur plan vattenbombar stora lågor och hur byggnader raserats. Enligt ABC News ska 21 hem ha förstörts i bränderna hittills.

Torrt och varmt år

Året har varit ovanligt varmt och torrt över större delar av Australien och det har i sin tur lämnat naturen lättantändlig och brandrisken ovanligt hög, framför allt när temperaturerna börjar stiga igen efter vintersäsongens slut.

Skogsbrandssäsongen väntas i år bli värre än normalt över större delar av landet.

Kritiskt läge för skadad brandman

Den frivillige brandmannen, Neville Smith, som bekämpat lågorna i Tenterfield, i delstaten New South Wales, blev allvarligt brännskadad under fredagen lokal tid. Han fördes till sjukhus och skadeläget bedömdes som kritiskt men stabilt på lördagen.

173 människor dog 2009

Skogsbränderna under 2009 var de värsta på flera decennier och dödade 173 människor och förstörde fler än 2 000 hem i Victoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.