Den 13-åriga flickan säger att hennes föräldrar tvingade henne till att bli självmordsbombare. Foto: TT

13-åring: Tvingades bli självmordsbombare

Uppdaterad
Publicerad

En 13-årig nigeriansk flicka uppger att hennes föräldrar överlämnat henne till terrorgruppen Boko Haram för att användas som självmordsbombare. Flickans berättelse har inte kunnat styrkas, men polisen vill att den blir offentlig för att minska spekulationer om motivet till tidigare attacker.

Flickan berättade om händelsen på en presskonferens som polisen anordnade. Hon sa att hon togs till staden Kano där två andra flickor den 10 december sprängde sig själva. Dådet dödade fyra människor och skadade sju.

När den 13-åriga flickan greps bar hon fortfarande på sprängladdningen, enligt polisen. För journalister berättade flickan att hennes föräldrar tagit med henne till skogen där militanta gömde sig.

”Du kommer till himlen”

– De sa: Du kommer komma till himlen om du gör det. Jag sa: Nej, jag kan inte. De sa att de skulle skjuta mig eller slänga mig i fängelse.

Flickan berättar att hon till slut gick med på att delta i attacken, men hade ingen avsikt att genomföra den. Hon skadade sig och hamnade på sjukhus när en av de andra flickorna sprängde sig. På sjukhuset upptäcktes sprängladdningen på henne.

2.000 dödade i attacker i år

Flickans berättelse har inte kunnat styrkas, men nigeriansk polis säger att de velat att hennes berättelse blir offentlig för att allmänheten ska veta vilka som står bakom attackerna. Tidigare har det gått rykten om att attackerna varit kopplade till konflikter mellan olika stammar.   

Boko Haram har sedan 2009 utfört attacker i Nigeria med målet att skapa en islamisk stat. Runt 2.000 har dödats i attacker som sägs vara kopplade till islamister i år.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boko Haram

Mer i ämnet