Foto: Scanpix

Flicka kämpade för rätten att gå i skolan – sköts av talibaner

Uppdaterad
Publicerad
En 14-årig flickas kritiska berättelser om talibaneras styre i Swat, Pakistan, gav henne fredspriser och internationellt erkännande. Men uppmärksamheten kom med ett pris. Under tisdagen sköts hon av två män på väg hem från skolan. Nu vårdas hon för skadorna.

14-åriga Malala Yousafzai bloggade om talibanernas skolförbud för BBC’s Urdu service. Engagemanget gav henne priser och erkännande, men den ledde också till dödshot.

Under tisdagen sköts hon av två män på väg hem från skolan. Pakistanska talibaner har enligt CNN tagit på sig ansvaret för attacken som skadade ytterligare två flickor.

– Hon ville att kvinnor skulle lämna sina hem och få en sekulär utbildning. Det kommer talibanerna aldrig att tillåta, sade en talesman för pakistanska talibanerna till CNN.

”Om hon överlever, så kommer hon inte göra det nästa gång”

Malala Yousafzais pappa har sagt att dotterns tillstånd är stabilt. Men talibanerna ska ha sagt att ”om hon överlever, så kommer hon inte göra det nästa gång”.

Swat Valley i nordvästra Paktistan är en av de mest konservativa områderna i regionen. Genom bloggen uttryckte Malala Yousafzai sin frustration över talibanernas förbud mot kvinnlig utbildning i staden. Sedan dess har hon drivit frågan om flickors möjlighet till utbildning och under 2011 tilldelades hon Pakistans första nationella fredspris.

Redan förra året uttryckte hon till CNN sin oro att bli dödad av talibanerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

14-årig flicka attackerad av talibaner

Mer i ämnet